Porota ocenila především to, že Sedláček má řadu zahraničních odborných zkušeností. „Mimo jiné od roku 2007 působil jako vedoucí losangeleské architektonické kanceláře Aedas LA., kterou založil a která se stala pátou největší architektonickou firmou na světě," uvedla Zuzana Taušová z tiskového střediska magistrátu.

Sedláček se k výsledku nechtěl vyjadřovat. „Okomentuji to až ve chvíli, kdy vítězství ve výběrovém řízení potvrdí Rada města Brna," vzkázal architekt. Nejbližší rada města se sejde příští týden v úterý.

Sedláček pracoval v několika ateliérech ve Spojených státech a Rusku a v minulosti kandidoval na děkana fakulty architektury VUT. „Je to zcestovalý a zkušený architekt. Komise vybrala spíše architekta než urbanistu, což ale vůbec nemusí být na škodu," sdělil brněnský architekt Petr Hrůša.

Do výběrového řízení na pozici ředitele kanceláře architekta města se přihlásilo devět zájemců. „Ve výběrové komisi zasedli ředitel vídeňského odboru plánování Thomas Madreiter, kodaňská městská architektka Tina Saaby nebo nezávislý odborník na urbanismus a architekturu Adam Gebrian," informovala Taušová.

Kancelář zaměstná přibližně patnáct lidí a za její provoz zaplatí Brno dvacet milionů korun. V Brně existoval Útvar hlavního architekta v minulosti. Před třinácti lety ho zrušili a nahradil ho Odbor územního plánování a rozvoje.

ROZHOVORY S ČLENY MEZINÁRODNÍ KOMISE SI PŘEČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST