Cílem webu migrenabrno.cz je bořit mýty, informovat o možnostech léčby a sdílet příběhy pacientů, jimž migrény ztrpčují život.

„Migrénou trpí asi dvanáct až patnáct procent populace, tedy každý sedmý člověk, a řadu z nich to výrazně omezuje. Pro svého nositele je často celoživotním hendikepem. Jenže společnost na ni hledí trochu skrz prsty. Kdo něco podobného nezažil, většinou nedokáže pochopit, co pacient s migrénou prožívá,“ uvedl neurolog Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a vedoucí Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy Pavel Řehulka.

V záložní nemocnici na BVV začalo očkování proti covidu 19.
První očkovací centrum: na výstavišti v Brně. Podívejte se, jak to tam funguje

Migréna má několik podtypů, podle Řehulky však mají všechny podobné projevy: pulzující bolest v oblasti spánku a čela o intenzitě vyvolávající zvracení, světloplachost, přecitlivělost na zvuky. „Jakákoliv fyzická aktivita, třeba i chůze nebo předklon, navíc její projevy zhoršuje,“ doplnil neurolog.

Při léčbě migrény se užívají zejména prášky na bolest. Jejich nadměrné užívání však paradoxně vyvolává další bolesti hlavy. Pacient tak trpí i zbylé dny, což je stav, který může trvat i několik let. „Zásadní je proto včasné zahájení preventivní léčba migrény, aby se pacient nedostal do začarovaného kruhu bolesti a analgetik,“ nastínil Řehulka.

Brněnské krematorium má tři pece, jedna z nich je teď kvůli údržbě odstavená.
Krematorium v Brně při Covid pandemii: na hraně kapacity, budou pálit i přesčas

Preventivní léčbou neurolog myslí léčbu biologickou, kterou od minulého roku hradí i pojišťovny. Je založená na principu protilátek, které blokují receptory nebo bílkovinu důležité v rozvoji záchvatu migrény. Jde o léčbu, při níž si pacient injekčně aplikuje léčivo jednou měsíčně.