Všechny návštěvy letos zrušila například trojice chodící v brněnských Žabovřeskách. „Nakonec jsem se domluvili, že to letos odpískáme. Sice se rozvolňuje, ale čísla jsou stále vysoká. Někteří z nás jsou v úzkém kontaktu s rizikovými osobami. Přesto, že bychom se cítili zdravě, neradi bychom virus roznesli dál. Přece jen dárečky se předávají z ruky do ruky,“ zdůvodnil Dominik Rada, který vystupuje jako Mikuláš.

Nadílky se nedočkají například děti Anny Procházkové. „Náš Mikuláš je v karanténě a na poslední chvíli jsem nikoho nesehnala. Vypadá to, že nadílka letos zůstane za oknem,“ poznamenala žena.

Mikuláš ve Fakultní nemocnici Brno obdaroval dárce
FOTO: Mikuláš naděloval v brněnských nemocnicích. Obdaroval dárce krve

Křídla a svatozář naopak nasadí Anna Polachová z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Budeme chodit domů dle domluvy, podle toho, kdo si nás zavolal. Nechceme děti ochudit o tradici. Zájem je letos ale veliký," poznamenala.

Pozitivní kamarádi 

Nevyrazí ani Filip Novotný se svou skupinou. „Měli jsme v plánu chodit, ale nakonec se naše parta rozpadla. Dva kamarádi jsou pozitivní na koronavirus, takže by to nešlo. Kamarád onemocněl a já jsem se s ním potkal," řekl.

Za dětmi domů vyrazí s Mikulášem a andělem i za čerta převlečená Veronika Havlíčková. „Letos budeme chodit. Ze začátku jsme se rozhodovali kvůli situaci. Asi před dvěma týdny jsme byli hodně smutní, protože to vypadalo špatně. Obvolávala jsem lidi i z minulého roku a někteří odmítali, že kvůli situaci nechtějí," poznamenala.

Navzdory pandemii i letos skauti rozvezou Betlémské světlo po republice.
Pandemii navzdory. Betlémské světlo i letos převezmou brněnští skauti

Nakonec ale po rozvolňování opatření dětí čekajících na dárky přibylo. "Obzvlášť v posledních dnech před Mikulášem mi volalo hodně lidí, už jsem je musela odmítat. Původně jsem myslela, že když navštívíme pět rodin a že za to budeme rádi, nakonec skoro nevím, jak to stihneme," doplnila Havlíčková.