Nejistota trápí například ředitelku Gymnázia Elgartova Petru Šperkovou. „Podle plánu by uchazeči psali testy na počítačích. To by pro naši školu mohl být problém. Otázkou je totiž množství techniky. Máme zhruba šedesát počítačů pro žáky. Běžně se k nám ale hlásí sto šedesát lidí. Není tedy reálné, aby všichni psali zkoušky zároveň," vysvětlila.

Dodala, že předměty, ze kterých se má přijímací zkouška skládat, jí nevadí. „Nijak nám to neublíží. Nicméně si zatím děláme vlastní zkoušky, a to z českého jazyka a matematiky," popsala Šperková.

Na další problém upozornil ředitel Střední školy strojírenské a elektrotechnické v Trnkově ulici Roman Moliš. „Máme vlastní zkoušky, které používáme. Pokud by ministerstvo zavedlo jednotné testy, mám proti tomu určité výhrady. Především se obávám, že to s sebou ponese další zbytečné náklady. Peníze by se daly využít lépe," poznamenal ředitel.

Právě to, kolik by zavedení jednotných přijímaček stálo peněz, nyní ministerstvo zjišťuje. Jednotné zkoušky ale skládají zájemci o studium na střední škole už v osmi ze čtrnácti krajů České republiky. Připravuje je společnost Scio.

Jižní Morava mezi ně ale nepatří. „O podobě přijímacích zkoušek v Jihomoravském kraji rozhodují ředitelé škol," sdělila mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančiková.

Standardizované testy od společnosti Scio využívají například na gymnáziu v brněnské Vídeňské ulici. „Osvědčily se nám a chtěli bychom je používat i v budoucnu," uvedl ředitel Pavel Faltýsek.Pro zvětšení rozklikněte.

Na školách, kam se hlásí méně zájemců, ale často stačí dobré známky, podle kterých škola sestaví pořadí. „Také přihlížíme k výsledkům ze školních olympiád," informovala Jana Smékalová z brněnské Integrované střední školy automobilní.

Zcela specifické jsou ale například umělecké školy. Na Konzervatoři Brno v současnosti skládají uchazeči pouze náročné, dvoukolové talentové zkoušky, přičemž se hodnotí i úroveň známek předchozích vysvědčení uchazeče. „Dříve se vykonávaly zkoušky i z českého jazyka a matematiky, ale to je již minulost. Jejich znovuzavedení by naši situaci velmi komplikovalo, zejména v oblasti zákonných lhůt," poznamenal ředitel školy Pavel Maňásek.

Pokud by skutečně v příštím roce došlo ke sjednocení přijímacích zkoušek na střední školy, vedení brněnské konzervatoře však jistě zachová i ty talentové. „Konzervatoř je velmi specifický typ školy a talentové zkoušky jsou pro obory hudba, zpěv a herectví neodmyslitelné", dodal ředitel.

Zavedení jednotných přijímacích zkoušek je podle Ministra Chládka zásadní krok. „Je nutné otevřít debatu o tom, jestli má být první velkou zkouškou až maturita. Centrální testy jsou nástroj, který může vzdělávání zlepšit," domnívá se. Oporu má ve školských odborech, které jeho záměr schvalují.

Odboráři se na nedávném republikovém výboru profesní sekce středních škol shodli, že požadují jednotnou státem organizovanou přijímací zkoušku konanou v jednom termínu pro všechny školy s maturitou, včetně soukromých a církevních.