Neziskový subjekt města a kraje by měl být garant zalistovacího poplatku za závody a stal by se vlastníkem práv na jejich pořádání. „Nejpozději do patnáctého srpna, tedy den před Grand Prix, bychom měli mít jasno, jak vznikne nový veřejnoprávní subjekt" uvedla Valachová.

Na modelu spolupráce Brna a kraje se už dříve shodla s šéfem promotérské společnosti Dorna Sports Carmelem Ezpeletou. Ten uvedl, že je možné, aby se závody v Brně jely i v dalších letech. Ovšem pouze za podmínky, že by byly zajištěné z veřejné podpory. Pokud se tak nestane, Velká cena letošním jubilejním padesátým ročníkem v Brně skončí.

Hejtman Hašek označil pondělní dohodu za klíčovou. „V následujících dnech budeme pracovat na tezích smluvních vztahů směrem k Dorně, tedy smlouvě, kterou bude poskytnutá licence na Velkou cenu. A k Automotodromu Brno, protože je jasné, že pro spolek musí pořádání Velké ceny někdo zabezpečit, " řekl Hašek.

Doplnil, že podmínka kraje je oddělené účetnictví Grand Prix a transparentnost hospodaření. „Jednat s Dornou budeme o minimálně tříletém kontraktu a pořadatelství," sdělil Hašek.

Zmínil, že další subjekt, který by mohl být součástí spolku, je Regionální hospodářská komora kvůli tomu, že Velká cena má pozitivní vliv na regionální ekonomiku díky tržbám ubytovacích zařízení a restaurací v době konání závodů.

Automotodrom záměr vytvoření spolku vítá. „Důležité bude, jak se jednání vyvinou. Klíčové je vymyslet systém pořádání a určit naši roli," řekl mluvčí okruhu Jiří Smetana.

Ministryně školství bude o vývoji informovat vládu na jejím zasedání devětadvacátého července. Trojice se opět sejde na začátku srpna v Brně. Založení spolku ještě musejí schválit mimořádná zastupitelstva. Brněnské bude jedenáctého srpna, krajské některý den v termínu od jedenáctého do třináctého srpna.

Ohledně smluv má být definitivně jasno na podzim. „Začátkem října chceme mít finální verzi, abychom ujistili, že máme právní rámec a vše potřebné pro pořádání dalších minimálně tří ročníků," sdělil Vokřál.