Pracovníkům nahrává přívětivé počasí. „Neplánujeme žádnou zimní přestávku, protože počasí je mírné. Na stavbě bude živo až do konce roku, v pracích budeme pokračovat hned na začátku dalšího roku," sdělil stavbyvedoucí ze společnosti Firesta Miloš Raab.

Dělníci už mají hotové všechny podzemní práce. „Kanalizace je položená. Teď začínáme s odvodněním silnice, máme hotovou jednu stranu chodníků, nahoře u dětské nemocnice jsme začali pokládat tramvajové koleje. Nepoužili jsme staré, ale všechny jsou úplně nové," popsal Raab s tím, že nejtěžší úsek mezi ulicemi Příkop a Koliště je teprve čeká.

U dětské nemocnice je také připravená nová tramvajová zastávka. „Všechny nově opravené zastávky v celé ulici budou teď přizpůsobené nízkopodlažním tramvajím, takže do nich pohodlně vjedou kočárky nebo lidé na vozíčku," informovala mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Na závěrečný termín dokončení stavby, který připadá na červen příštího roku, ale práce bez vánoční přestávky nebude mít vliv. „Přestože jsme některé věci stihli neplánovaně dokončit už letos, termín zhotovení nijak neposuneme. Nelze navíc předpovědět, jaké bude příští rok počasí. Když bude mrznout a sněžit, stavět nemůžeme," zdůraznil Raab.

Příští rok čeká podobně rozsáhlou opravu i Horovu a Minskou ulici v Žabovřeskách.

Kompletní rekonstrukce dvou ulic, které tvoří jednu ze dvou hlavních dopravních tepen, které tramvajovou linkou spojují centrum města s Bystrcí, začnou pravděpodobně příští rok na jaře. „Kvůli některým zákonným lhůtám ještě neznáme přesné datum zahájení prací, ale chceme s nimi začít na jaře. Potrvají až do roku 2016," řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Z rozpočtu města na příští rok na výměnu kanalizací, vodovodů a povrchu silnice padne téměř sto osmdesát milionů korun. Celkem radní počítají s výdaji okolo tři sta třiceti miliony korun. „Na opravu kanalizací půjde velká část rozpočtu," zdůraznil brněnský primátor Petr Vokřál.

Do příštích pěti let dělníci rozkopou i ulici Veveří. Investiční záměr schválili radní už letos v září, počítají s náklady přesahující čtyři sta milionů korun. „Jedná se o kompletní opravu ulice zahrnující sítě, kanalizaci, povrch i koleje jako v ulici Milady Horákové," upřesnil už dříve bývalý náměstek primátora Robert Kotzian.

TOMÁŠ KREMR

LENKA ŠKLUBALOVÁ