Finálový večer vysílá přímým přenosem televize, proto už krátce po půl osmé udílí režisér Jiří Adamec přítomnému publiku první pokyny. „Během večer nevstávejte, vypněte si mobilní telefony a nežvýkejte,“ poučuje diváky Adamec.

Vosm hodin zbývá do začátku přesně sedm minut a dvacet sekund. Tak dlouho trvá reklamní blok. Produkční se snaží zaplnit prázdná místa vepředu. Vyzývá lidi, aby je obsadili.

Patnáct sekund. Začíná odpočítávání. Tři, dva, jedna. Sálem zní úvodní znělka a na podium vchází moderátor Jan Čenský. Po krátkém přivítání představuje dvanáctku krásných dívek. Vše jde podle mnohokrát nazkoušeného scénáře.

První a jak se ukáže později, také jediné vážnější zaváhání přichází po skončení zpěvu čtrnáctileté Livie Kuchařové. „To byla Livie Klausová,“ loučí se Čenský se sestrou loňské vítězky a Miss World Taťány. Vzápětí se první dámě omlouvá.

Vše pak už jede podle plánu. Představení poroty, módní přehlídka šatů od návrháře Josefa Klíra, reklamní přestávka. Diváci vsále mají sedm minut na občerstvení a protáhnutí. „Chtěla jsem si odskočit, ale vůbec jsem to nestihla. Byla tam hrozná fronta,“ stěžuje si jedna zdivaček Petra Valentová.

Nejlepší volnou disciplínu předvádí jednadvacetiletá Veronika Šindlerová, která zatancovala temperamentní rumbu a přebírá zrukou Bolka Polívky titul Miss Talent.

Při druhé přestávce většina mužů raději ani neopouští sál. Nechtějí totiž zmeškat promenádu vplavkách. „Jsem zvědavý, jak budou vypadat. Konečně si je budu moct pořádně prohlédnout,“ těší se Martin Krška. Porotu nejvíce zaujala bývalá rozteskávačská mistryně republiky Kateřina Sokolová. Stává se Miss Silueta.

Po vystoupení Lucie Bílé, poslední pauze a představení druhé Klírovy kolekce začíná jít do tuhého. Jeden zporotců Dalibor Gondík vyhlašuje čtyři Topfinalistky. „Z nich vzejdou vítězky. Ještě před tím ale budou muset odpovědět na otázku, kterou si vylosují,“ prozrazuje Gondík, co bude následovat.

Tréma nejspíš působí a tak hned první odpovídající Veronika Pompeová se do odpovědi trochu zamotá. Musí jí pomoct moderátor Čenský. Ani to však nejspíš nevadí, protože o pár minut později se stává první vicemiss. Druhou je jednadvacetiletá studentka ze Znojma Veronika Chmelířová. Divákům se nejvíc líbila právě jednadvacetiletá Pompová. Může se proto chlubit titulem Miss Sympatie.

Vrchol večera přichází vzápětí. Zbylé dvě Topfinalistky Kateřina Sokolová a Karolína Havránková se drží za ruce. „Dámy a pánové, devatenáctou Miss České republiky se stává dívka sčíslem šest, Kateřina Sokolová,“ prohlašuje prezident soutěže Miloš Zapletal.

Teď už bývalá Miss Taťána Kuchařová předává svou korunku své nástupkyni a trojice vítězek se věnuje fotografům. Přímý přenos končí, diváci vsále odchází na raut.