Řeč je o adeptkách na titul Missis 2008, které v brněnském hotelu International v sobotu bojovaly o postup do moravskoslezského kola. Síly si změřilo na šest desítek maminek, dál jich mohlo jít jen dvanáct. Výhodou soutěže o nejsympatičtější maminku je ale to, že se do ní mohou ženy se svými dětmi hlásit i několikrát.

„Jsem tu počtvrté, ale ještě jsem se nedostala do finále. Syn mi zatím roste před očima, takže napřesrok už do toho asi nepůjdu,“ přemýšlela například Marcela Hýsková z Olomoucka. Její syn Dominik už je v pubertálním věku, ale přání maminky pořád bezezbytku plní. Když se prý chce zúčastnit klání o nejsympatičtější maminku, nic proti tomu nemá.

Porota, která mezi ženami vybírala ty nejlepší, má na adeptky jasný názor. „Matky si chtějí něco dokázat. Některé ukazují své šikovné děti, jiné mají zase silné já a ratolesti už pro ně nejsou tak důležité,“ přiblížil charakter účastnic jeden ze členů poroty Radomír Havlík. Mezi ženami hledal od každého trochu. „Důležité je, aby měla k potomkovi blízko. Pak je jedno, jestli umí dítě zpívat nebo dělat kotrmelce,“ dodal Havlík.

Zatímco matky s dětmi braly výběr smrtelně vážně, tatínci se víceméně nudili. Emoce nedávali vůbec najevo. „Jsme sice v pozadí, ale bez nás by to nešlo. Kdyby byla podobná soutěž pro tatínky, asi by o ni nebyl takový zájem,“ usmál se René Kaluža z Rýžoviště na Bruntálsku. Doprovázel manželku, kterou v loňském ročníku od finále dělil jen krůček. Skončila totiž na třináctém místě. Letos by už prý nechtěla zůstat za „zavřenými dveřmi“.

O titul Missis 2008 je podle pořadatelů rok od roku větší zájem. „Letos se do soutěže přihlásilo přes šest tisíc matek s dětmi. Z těch postoupí do českého a moravskoslezského semifinále čtyřiadvacet párů. Celorepublikového finále se zúčastní už jen pět maminek a jedna náhradnice,“ přiblížila prosívání adeptek Jana Mrencová z producentského centra soutěže Profil.