S jejími zástupci se studenti setkali přímo pod lomem Hády. „Nyní navrhujeme konkrétní podobu. Pokud s ní budou zástupci magistrátu po představení na další schůzce v polovině ledna souhlasit, zaštítí náš projekt a můžeme hledat dotace na přestavbu," informoval ambasador projektu Jan Záhora. O proměně místa už studenti na podzim jednali s brněnským primátorem Petrem Vokřálem.

Na projektu se podle něj mohou podílet například studenti, kteří se věnují zahradní a krajinné architektuře. „Kolem parku chceme mimo jiné postavit osvětlené trasy na běhání," doplnil Záhora.

Studenti měli také v plánu pod lomem postavit posilovací prvky nebo dráhy pro bruslaře. V tomto případě je radnice opatrná. „Chceme zajistit především bezpečnost a nabídnout návštěvníkům vhodné vyžití. Ale bez výraznějšího zásahu do prostoru, na který navazuje chráněná oblast," uvedla Zuzana Taušová z tiskového střediska magistrátu.

Areál mezi sídlišti má podle náměstka primátora Martina Andera za Zelené perspektivu. „Podle územního plánu v místě odkaliště může vzniknout volnočasový areál. Problém je ekologická zátěž místa. Podmínkou proměny je sanace území, kde se pod vrstvou hlíny mohou nacházet nebezpečné látky," uvedl Ander.

Na místo totiž až do roku 1997 brněnské teplárny vyvážely sypké odpady z místní spalovny. „Vozily se tam, ještě když se topilo uhlím. Žhavý odpad se zaplavoval vodou. Proto Hády vypadají na první pohled jako rybník," uvedla mluvčí tepláren Renata Diatková.

Přeměnu odkaliště v park ale není první návrh na jeho nové využití. Před více než pěti lety zde Vinohrady plánovaly stavbu aquaparku. „V jedné části mělo být plavaní. V jiné park," popsal návrh vinohradský starosta Jiří Čejka. Na stavbu aquaparku se ale nenašel investor.