„Když mi pak dovezli stroje, stála jsem před nimi a říkala si: No nic, jdu to zkusit,“ směje se.

A šlo to. Na její zmrzlinu se v prodejně Barčelato v brněnkém Králově Poli stojí řady. „Celý kurz byl hodně i o počítání struktury. Třeba o tom, jak složit recepturu, z čeho se skládají suroviny. Jen v praxi jsem si to ozkoušela až sama,“ míní.

Nápad na zmrzlinárnu se zrodil najednou. „Miluji zmrzlinu. Mám vystudovanou ekonomku, dřív jsem pracovala v kanceláři. Už dlouho mě to nebavilo. Pořád jsem si přála něco svého. Vymýšlela jsem, v čem bych mohla podnikat a pak jsem si najednou řekla, že půjdu do zmrzliny. Tak jsem se do toho vrhla,“ vypráví.

Majitelka čokoládovny Minach Mariana Chmelařová.
Bizarní brněnské zmrzliny: hrachová nebo slaná lékořice, inspirují se i Islandem

Projekt na vlastní zmrzlinárnu tak začala připravovat už před pandemií koronaviru. „Myslela jsem, že koupím jeden přístroj, začnu vyrábět a bude to. Ale technologie je strašně drahá, takže celou první vlnu jsem nakonec měla čas plánovat, šetřit. Nakonec všechno trvalo přes rok,“ popisuje.

A nejtěžší podle ní bylo vymyslet název. „Nakonec je to spojení mého jména a italského slova gelato: Barča a gelato, takže Barčelato,“ vysvětluje.

Po měsících příprav první zákazníky přivítala letos v květnu. „Zmrzlinu vyrábím každé ráno, snažím se, aby byla vždy co nejčerstvější. Používáme opravdu základní suroviny, smetanu, ovoce, žádné chemické pasty,“ dodává.

Vymyšlenou má asi třicítku příchutí, a přichází s novými. Lidé ochutnají třeba makovou s povidly nebo příchuť banánový milkshake. „Poprvé jsem dělala třeba veganskou pistácii. Ale máme i stálice jako čokoláda, jahoda, citrón,“ usmívá se.

Podnik plánuje rozšířit i do vedlejšího prostoru, který zatím slouží jako sklad. „Chtěla bych tam pár stolečků, aby se tam dalo posedět i přes zimu s kávou, dezertem nebo klasickým zmrzlinovým pohárem s ovocem a šlehačkou,“ plánuje zmrzlinářka.