Aktuální počet volných míst v městských částech zapojených do elektronického zápisu je 2213. Tohoto zápisu se neúčastní pouze Brno-střed. Dětí, které se do školek hlásily, je ale přes čtyři a půl tisíce. „Nyní to vypadá, že polovina dětí se do školek nedostane, ale není to pravda. Číslo není konečné. Některé městské části ještě například otevřou nové třídy, takto vznikne nejméně dvě stě míst. Téměř každá školka také v současné době blokuje několik míst kvůli předškolákům, kteří mohou dostat odklad. Některé tyto děti ale nakonec nastoupí do první třídy," vysvětlil vedoucí odboru školství brněnského magistrátu Martin Jelínek. Dodal, že počet nepřijatých dětí navýšily zejména mimobrněnské a teprve dvouleté děti.

Nová místa slibuje například starosta Líšně Břetislav Štefan. „U nás je situace hodně kritická a musíme ji řešit. Už loni jsme vytvořili přes sedmdesát nových míst. Letos jich přibude ještě nejméně šestadevadesát. Vzniknou v prostorách základní školy v Masarově ulici," vysvětlil starosta.

Podle Jelínka budou nová místa nejspíš ještě v Řečkovicích, Brně-severu nebo Chrlicích. „Tam to záleží na tom, zda dělníci stihnou včas dokončit přístavbu mateřinky," dodal.

Jaká je situace v městské části Brno-střed zatím nelze přesně zjistit. Do elektronického zápisu, který umožňuje sledovat, kolik přihlášek rodiče podali, se nezapojila.

Počet volných míst je tam 403. „Podaných přihlášek bylo přes šestnáct set. Je ale nutné si uvědomit, že to není počet dětí. V okamžiku, kdy rodiče běžně podávají třeba pět přihlášek, nemá toto číslo žádnou výpovědní hodnotu," poznamenal mluvčí městské části Roman Burián.

Stejně jako jinde v Brně bude navíc i tam konečný počet volných míst ve školkách vyšší. „Přesnější čísla budeme znát koncem června, definitivní čísla až na počátku září," dodal mluvčí.

Kritéria přijetí

Děti dostávají body

– pěti a šestileté děti 640 bodů, tří a čtyřleté děti 320 bodů, mladší 0
– trvalý pobyt dítěte v Brně 160 bodů
– trvalý pobyt dítěte nebo aspoň jednoho rodiče v městské části 40 bodů
– každodenní docházka dítěte na celý den 80 bodů
– starší sourozenec ve školce 10 bodů

(zdroj: zapisdoms.brno.cz)