VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Muž z Čanki: Večeře je pro mě někdy i snídaně

BRNO - Frontman brněnské skupiny Čankišou Karel Heřman nejraději chodí do pizzerie La Strada. Vždycky se tam pořádně nají

18.8.2007
SDÍLEJ:

Karel Heřman si své jídlo opravdu užíváFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Už na první pohled je vidět, že muž, který se stal tento týden členem testovacího týmu Brněnského Deníku Rovnost, rád jí. Přestože váží pomalu stejně jako dva urostlí chlapi, sní normální porci a je sytý. A když si měl vybrat oblíbený podnik, kde mu chutná, neváhal ani vteřinu. Zvolil pizzerii La Strada v brněnské Kounicově ulici.

„V restauraci La Strada je výborná kuchyně. Sice tady nejím pravidelně, ale když mám chuť na něco moc dobrého, zajedu si právě sem,“ říká frontman kapely Čankišou Karel Heřman. Je to muž, který obsadil druhé místo na mezinárodním hudebním festivalu Chuch Mongolia v Mongolsku. Zpěvák, který zpívá písničky jednonohého lidu Čanki. Veselé a pohodové.

„Lidi mají dost problémů v životě, tak proč by měli poslouchat nějaké dojemné skladby. Ty jsou dobré leda tak na to, aby u nich mohli truchlit,“ vysvětluje Heřman hudební zaměření brněnské kapely s etnografickým duchem.

Ale zpátky k jídlu. První muž Čankišou není v jídle vybíravý. „Jím víceméně všechno. Pokud bych měl sestavit hitparádu mých oblíbených kulinářských hitů, jsou na prvním místě lasagne. Druhé místo by obsadily všechny pokrmy z čerstvých mořských ryb a třetí příčku okupuje sekaná od maminky,“ usmívá se Heřman při výčtu nejoblíbenějších jídel. Naopak propadákem je u něj jen rýže na sladko. Tu nejí vůbec.

Oběd jak kdy

Rýžový nákyp v testovaném podniku nenabízejí. Z jídelního lístku La Strada by si ale vybral všechno. Nakonec volí plněná kuřecí prsa a salát z rajčat a cibule. „Ať si dám cokoliv, vím, že to bude mimořádná lahůdka,“ říká Heřman. Oběd ovšem není pro hudebníka pravidelným denním rituálem.

Říká, že jeho stravovací návyky jsou příšerné. „Ráno vstanu a uvařím si kafe. K tomu zakousnu nějaký chleba se salámem nebo sýrem a jdu pracovat. Někdy obědvám, ale většinou nemám čas, takže si vezmu nějakou odbývačku. Třeba zeleninový karbenátek,“ popisuje Heřman denní skladbu jídel.

Jakmile se den přehoupne do druhé poloviny, jí čím dál méně. „Před koncertem nejím vůbec a po něm si dám večeři. To je snad jediné jídlo, které jím pravidelně. A někdy je ta večeře tak pozdní, že by se dala nazvat i snídaní,“ žertuje Heřman.

Při čekání na přípravu vybraného jídla vypráví o gastronomických zážitcích. Těch zažil řadu. Objel totiž skoro celou zeměkouli. „Pozoruhodná a nezapomenutelná byla návštěva u pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. Myslel jsem si, bůhvíjakou nám nenaservíruje specialitu, ale jeho kuchař připravil obyčejné pečené kuře,“ vzpomíná Heřman na návštěvu islámské republiky. Jakmile dojedli hosté hlavy státu oběd, podal jim betel. „To je taková kulička, která je silnější než kafe. A je to v podstatě droga,“ líčí hudebník zajímavý zážitek.

Betel je pro „našince“ neznámý. Je to rostlina, které se říká pepřovník betelový. První informace o betelu přinesl do Evropy až koncem 13. století cestovatel Marco Polo, který se s jeho žvýkáním setkal v Indii. Betel se však v Asii používal již nejméně o dva tisíce let dříve, než se s ním cestovatel seznámil. Například bájní asijští hrdinové prý často oklamali nepřátele tím, že jim vytékaly z úst červené sliny. Jejich protivníci se pak domnívali, že je to krev a nechali je na pokoji.

Ostré jako šavle

Na Asii má Heřman vůbec samé „peprné“ vzpomínky. Tamní lidé prý koření všechno a víc než hodně. „Každé jídlo je tam tak pálivé, že to leckdy nejde ani pozřít. Třeba obyčejná chilli paprička v čemsi namočená, které jsem s kolegy z kapely říkal zelené peklo. To snad ani nebylo chilli, ale halucinogen,“ tvrdí lídr brněnské etnoskupiny.

Když dal chilli papričku do úst, myslel si, že to bude jeho poslední sousto v životě. „Jedl jsem to zaráz s kluky. Nejprve jsme se orosili, ale pak nám to málem uřízlo hlavu. Mám rád kořeněná a ostrá jídla, ale co je moc, to je moc,“ ušklíbne se. Vyprávění uteče jako voda v potoce a objednané jídlo je na stole. Už při prvním soustu se Heřman rozplývá blahem. „Je to výborné. K tomu nejsou potřeba slova. To se musí ochutnat,“ shrnuje pokrm a pouští se do jídla. Sní všechno až na trochu rajčat, která zbyla v bílé misce. „Je to bomba, ale salátek už musím nechat,“ omlouvá se Heřman číšníkovi.

Autor: Pavel Mokrý

18.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Hr grant, družstvo, Skryjova, č.p. 1606, 614 00 Brno 14. Informace: Milan Petrovič, . Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: První kontakt telefonicky, e-mailem nebo osobně: Božetěchova 3003/133, 612 00 Brno, každou středu, od 10:00 do 12:00 hodin, Práce ve výškách, prašné prostředí, dobrá fyzická zdatnost, dobrý zdravotní stav, bezúhonnost, Místo výkonu práce: Areál bývalé Vlněny Dornych Přízova, Brno, souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Abrico group s.r.o.-areál bývalé vlněny dornych, Dornych, 602 00 Brno 2. Informace: Yuriy Khomik Lenka Hrušková, Marek Labuda,, +420 530 345 219,777 850 801. Řemeslné práce - Řemeslné práce Malíř / natěrač 150 Kč Malíři interiérů Malíř - natěrač. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt pouze telefonicky!!!, , ŘP, práce v oboru i jiné dovednosti, samostatné rozhodování. VYUČENÍ NENÍ PODMÍNKOU, PRAXE NUTNÁ., Vlastní nářadí vítané. Práce dle požadavku zákazníka.. Pracoviště: Aunostav s.r.o., Körnerova, č.p. 461, 602 00 Brno 2. Informace: Iveta Hiclová, +420 777 112 422. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Místo výkonu práce: Brno,, Dobrý zdravotní stav. Práce na stavbách, ve výškách, , Zájemci se dostaví ve Stř a Pá mezi 12.00 - 14.00 hod. na pobočku Vlhká 169/13, Brno - II.patro, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Odanstav, stavební družstvo - provoz, Vlhká, č.p. 169, 602 00 Brno 2. Informace: Vasyl Oros, +420 777 314 952.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnský krytý bazén za Lužánkami slavil v neděli čtyřicáté výročí od vzniku. Lidé měli po celý den vstup zdarma, v bazénu na ně čekaly různé atrakce. Zájemci si zkusili třeba paddleboard, nebo skoky do vody pod vedením zkušených instruktorů.
23

Skoky z pěti metrů nebo romantické koupání. Lužánecký bazén slavil čtyřicet let

Videosouhrn 7.–9. prosince 2018

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Dětí s nadváhdou? Dvojnásobek. Sladké Vánoce musí vyvážit pohyb, radí odbornice

Jižní Morava - Osmdesáti procentům dětí chybí pohyb. Počet tlustých dívek a chlapců se za posledních dvacet let zdvojnásobil. Teď je navíc čekají sladké Vánoce.

AKTUALIZOVÁNO

Kometa zdolala Zlín: Kašík kapituloval už po devíti vteřinách. Zaspal jsem, říká

Zlín – Dočkali se. Hokejisté Komety až v šestadvacátém duelu aktuálního ročníku extraligy zvítězili o víc než o dva góly. Brněnský celek zdolal Zlín na jeho ledě 4:1.

Zemřel emeritní rektor VUT a odborník na mechaniku těles. Ondráčkovi bylo 86 let

Brno - Ve věku nedožitých sedmaosmdesáti let zemřel ve středu emeritní rektor brněnského Vysokého učení technického Emanuel Ondráček. Zprávu univerzita potvrdila v pátek v noci. Ondráček, držitel řady ocenění, školu vedl v letech 1991 až 1994.

Už jsme si vše vyříkali, jedeme rozjezdy domů, slíbili. Za hodinu se prali znovu

Brno - Rvali se tak, že je od sebe museli otrhnout až strážníci a spoutat je. Dva muži se v sobotu v noci poprali u hlavního nádraží, jeden z nich skončil v nemocnici.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT