Svou práci má ráda. Baví ji. „Musíte k tomu mít vztah. A nic neodfláknout," vysvětlila. Označení výčepní ale odmítla. „My tady děláme každý všechno. Čepujeme pivo, pracujeme za barem i roznášíme nápoje a jídlo hostům," bránila se.

Přestože pivo sama nemá ráda, načepovat ho umí různými způsoby. „I bez pěny. To ale hosté moc nechtějí. Nevypadá to tak lákavě jako pořádná čepice," řekla hospodská. Klasické pivo s pěnou je podle ní snadnější načepovat. Z nových píp teče téměř samo. „Je k tomu ale potřeba trochu cviku," připustila.

Pexová se vyučila servírkou a po škole hledala práci. Nejdřív pracovala v kavárně. „Vydržela jsem tam sedm let. Pak jsem přišla sem," popisovala. V restauraci Kanas obsluhuje hosty a pípy už šestým rokem. Plánuje zde i zůstat. „Zatím to zvládám fyzicky i psychicky," konstatovala mistryně.

Před časem prošla spolu s ostatními z restaurace školením pivovarního experta. „Naučil nás historii piva i jak čepovat nebo starat se o sklenice. Všechno děláme podle těchto pravidel," vysvětlila žena tajemství úspěchu.

Do soutěže o nejlepšího výčepního se dostala ještě s dalším číšníkem ze stejné restaurace. Ten ale nepostoupil ze základního kola. Pexová myslí, že jí vítězství respekt kolegů nepřinese. „Jsme tady tým, není to potřeba. Šéfa to ale potěšilo," řekla.

Že se v soutěži umístí dobře tušila bývalá kavárnice už od poloviny soutěže. „Ve vědomostním testu jsem získala nejvíc bodů. Prohra mi nehrozila," přiznala.

Kromě kožené zástěry s vítězným titulem vyhrála ještě drobné upomínkové předměty a tři sudy piva. Jak s nimi naloží ještě neví. „Možná je dostane podnik. Nebo kolegové," prozradila vítězka.

JIŘÍ HANÁK