Jako první se dělníci pustí do budovy v Křenové ulici. Už nyní je zcela prázdná. „Čeká ji celková rekonstrukce a nástavba uliční části," upřesnil náměstek primátora Petr Hladík.

Uvnitř vznikne deset bytů o velikosti 1+kk a 2+kk pro mladé i starší zájemce. Dělníci byty dokončí v roce 2018. Kromě tohoto domu má Brno plány na další dvě opravy za sto milionů korun v ulici Cejl a Mostecká. Lidem nabídnou víc než šedesát nových bytů.

Brno jich nyní vlastní asi sedmadvacet tisíc, nejvíc jich chátrá v městských částech Brno-střed a Brno-sever. „Snahu magistrátu vítáme. Tyto byty byly, ať už rozlohou nebo dostupností do centra, předurčené k bydlení. Je škoda, pokud jsou prázdné," řekl starosta Brna-středu Martin Landa.

Lepší představu o tom, které objekty potřebují větší opravy, získá město už na konci listopadu. „Nyní aktualizujeme a zpřesňujeme, jak jsou bytové domy v majetku města zanedbané," potvrdil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

V příštích deseti letech dělníci obsadí domy ve Valchařské, Křenové, Podnásepní nebo Vranovské ulici. „Celkem to bude několik set nových bytů," vyčíslil náměstek Hladík.

Výhodné byty pro mladé rodiny mají nalákat studenty, aby se po škole ve městě usadili. „Pokud taková možnost bude, asi bych ji zvážila. Jinak je Brno dost drahé a na obecní byt se mi čekat nechce," svěřila se třeba studentka Karolína Vránová.

O startovací byt mohou žádat partneři mladší pětatřiceti let s měsíčním příjmem pod padesát tisíc korun. Podle kterých pravidel budou přidělené nové byty, zatím není jasné.

Město eviduje asi osm set žádostí důchodců o umístění do domu s pečovatelskou službou. „Plán města je dobrý. Ale pouze, pokud opravdu vzniknou byty pro mladé a důchodce v jednom domě. To nabízí možnost sousedské výpomoci, jako je třeba hlídání dětí. Kdyby měly žít tyto skupiny odděleně, důchodci by byli úplně v izolaci," upozornil Lukáš Vaculík z obecně prospěšné společnosti Společně.

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, Hladík představil i plán města, který umožní městu stavět vlastní nové byty. Rekonstrukce podle něj plány města neohrozí. „Už nyní jsou oba tyto projekty pokryté hotovostí. Nebo se s nimi počítá v rozpočtovém výhledu," vysvětlil Hladík.