„Letošní ročník se obzvláště povedl. Skvělé byly výsledky i počasí,“ pochvaloval si tajemník soutěže Radek Bušina. V soutěžním klání totiž uspěli i jeho studenti. Jeden z nich, Martin Levý, se navíc stal celkovým vítězem v kategorii Junior.

Mladí číšníci a číšnice se museli vypořádat se třemi disciplínami. V první z nich, načepování a servis piva, hodnotila odborná porota jak zvládnutí načepování třetinky plzeňského Prazdroje do tří minut, tak dodržení míry a vzhled piva. „Aby bylo pivo správně natočené, je důležité mít správné sklo, které není mastné. Jinak by se totiž neudělala ta pravá pivní čepice. A hlavně točit po skle,“ radí Bušina.

V druhé, takzvané barmanské disciplíně, kterou byla výroba míchaného nápoje s pivem, si nejlépe vedl student David Válek ze Střední odborné školy ve Vsetíně. Porotě připravil k ochutnání skutečnou lahůdku. „Svěží drink se stopou mandlí a kaktusu,“ zněl pochvalný verdikt od rozhodčích.

Vítězný recept
Karamel, sirup – 2 cl
Amaretto likér – 2 cl
Tequilla Mexiko – 2 cl
Pomerančový džus – 5 cl
Pivo na dolití + promíchat v šejkru

Zřejmě nejzábavnější disciplínou pro přihlížející, ale možná nejnáročnější pro soutěžící, byl překážkový běh s pivem. „Soutěžící musel načepovat pivo, které po překonání všech překážek předal porotě. Po absolvování trati rozhodčí přeměřili hladinu piva. Hodnotil se jak čas, tak elegance provedení úkolu,“ sdělil Bušina.

Juniorské části soutěže se zúčastnilo sedmapadesát mladých číšníků a číšnic. Šest z nich bylo ze slovenské Nitry. Kategorie dospělých Elite se zúčastnilo šest odvážlivců a mezi nimi byla nejlepší dívka, Iveta Stískalová z Prostějova.