Tak vloni poznal jedenatřicetiletý úspěšný someliér díky své české partnerce taje vinic v Mikulově a Lednici na Břeclavsku či ve Znojmě a okolí. V úterý odpoledne své zkušenosti sdílel v Brně s lidmi na akci s názvem Moravská vína pohledem zahraničního sommeliera, která je součást festivalu Jídlo zblízka. „Vína z Moravy mi vloni, když jsem zemi navštívil poprvé, zachutnala mimo jiné právě i na tomto festivalu," vysvětluje s úsměvem Fernandes.

Lidi na řízených degustacích učí jak ochutnávat víno. „Mluvím také o tom, proč ve víně cítíme to, co tam cítíme. Učím je, jak najít k vínu cestu a najít si v něm to svoje," říká someliér.

V oboru se pohybuje už patnáct let a označit některé víno za své nejoblíbenější je pro něj téměř jako Sophiina volba. „Je to jako ptát se matky čtyř dětí, které je její nejoblíbenější," přirovnává muž. Nakonec zmiňuje některá vína ze severní Itálie a Verony.

Svým způsobem mu učarovala i jižní Morava. „Je nádherná. Když ji srovnám s ostatními vinařskými regiony, tak musím vyzdvihnout, že tady stále jsou středověké památky ale vinaři jsou přitom otevření moderním vínům a novému světu. Je to podobné jako na rakouských a německých vinicích," říká.

Do rodné země své ženy se v budoucnu rád bude vracet také kvůli vinařům. „Všichni, které jsme navštívili, byli hrozně fajn. U některých jsme třeba ani nebyli dopředu objednaní a přesto to skončilo třemi hodinami a otvíráním archivních vín," vzpomíná someliér.

Právě z jedné podobné degustace si vloni odvezl osmačtyřicet lahví vína. „Měli jsme Octavii Kombi, do které jsme dali dvanáct plných krabic," počítá Fernandes.

Na Jihomoravských vinařích se mu líbí, že dělají víno přírodně a srdcem. „A když vidí, že o to víno někdo má zájem, tak se mohou rozdat. To je rozdíl oproti některým jiným oblastem," říká.