Na první změny se musejí lidé připravit už dnes v noci. Opravy změní trasy autobusů devadesát a devadesát jedna. „Ve směru do Ořešína a Ivanovic odbočí při výjezdu z Rooseveltovy ulice vlevo a zastaví na České u parku. Tam, kde jezdí linky osmdesát jedna a osmdesát dva.  Dále pojedou přes Kolište do ulice Lidické a pak už dál po své běžné trase," informovala mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

V opačném směru odbočí při výjezdu z Lidické vlevo na Koliště. „Na Moravské náměstí přijedou od ulice Milady Horákové a zastaví tam, kde tramvaje tři, pět a devět," dodala.

Změny komplikují život hlavně Brňanům, kteří pracují dlouho do noci. „Chodím domů až kolem půlnoci, pracuji totiž v městském divadle v Lidické. Rozjezdy tak občas nestíhám ani teď.  S výlukou to bude ještě horší, když mi zastávku posunou o kus dál," posteskla si například vysokoškolačka Jitka Lanšperková.

Opravy od víkendu zkomplikují i tramvajovou dopravu. Náměstí totiž patří hlavním dopravním uzlům v Brně. Jezdí přes něj šest tramvajových linek. „Výluky proto plánujeme jen na víkendy, aby se dotkly co nejméně cestujících.  Začnou tuto sobotu a potrvají dalších pět víkendů až do osmadvacátého října," upřesnila mluvčí.

Tramvaje zastávku Moravské náměstí vynechají a pojedou odklonem. V místě je nahradí autobusy. „Neodkloníme ale všech šest linek zároveň, vždy jen část z nich," zdůraznila Hailichová.

Na komplikace se musejí připravit i řidiči. Opravy výrazně omezí provoz v křižovatce, úplně ale místo nezavřou.

Policie zatím naplánuje konkrétní opatření. „Ještě nevím, jak to tam bude vypadat. Pokud se objeví nějaké problémy, tak tam samozřejmě posílíme hlídky," řekl policejní mluvčí  Pavel Šváb.

O změnách se lidé dozví na webových stránkách dopravního podniku a na zastávkách Moravského náměstí. Na každé z nich visí informační leták.

Mnoho Brňanů o výlukách zatím neví. „Ještě jsem o tom neslyšel. Rozhodně mě to ovlivní, protože tudy jezdím celkem často.  Takové uzavírky vždycky znamenají plno problémů," popsal například Roman Nečas z Brna.

Ani těmito opravami změny na Moravském náměstí nekončí. Už v listopadu se otevře podzemní parkoviště Janáčkova divadla. „Žádné velké uzávěrky sice nechystáme, ale určitá omezení to přinese," podotkl šéf dopravního odboru brněnského magistrátu Vladimír Bielko.

BLANKA SEDLÁKOVÁ, NIKOLA JAKUBOVÁ