Ještě v letošním roce by měla hlavní město Ruska a Brno propojit přímá letecká linka. V posledních dvou dnech o tom v Moskvě jednali zástupci města, Jihomoravského kraje, brněnského i moskevského letiště a letecké společnosti.

„Linka bude ještě letos. Náměstek Martin Ander jel do Moskvy podepsat smlouvu,“ potvrdil brněnský primátor Roman Onderka. Vedení města zřízení nové přímé linky podporuje. Stejně tak vedení Jihomoravského kraje. „Uděláme všechno pro to, aby linka fungovala co nejdříve,“ prohlásil hejtman Stanislav Juránek.

Politici se v tomto názoru shodují také s ředitelem brněnského letiště Tomášem Plačkem. O termínu, kdy by mohlo do Moskvy odletět první letadlo z Brna ale nechtěl spekulovat. Podrobnosti totiž přivezla teprve včera v noci delegace, která se vrátila z Moskvy.

Přímé letecké spojení s hlavním městem Ruska vítají hlavně lidé, kteří létají do Moskvy často. „Bude to skvělé. Teď létám z Prahy, ale je to nepohodlné, protože když se vracím, je složité se v noci dostat z Prahy do Brna. A někdy dokonce nemůžu sehnat letenku,“ postěžovala si například Běloruska Kateřina Noviková, která bydlí v Brně a do Moskvy musí často na obchodní jednání.

Podle mluvčí cizinecké policie v Brně Romana Pittnera se zavedením linky určitě stoupne v kraji počet takzvaných vízových ciziců. „Tedy těch, kteří nejsou ze zemí Evropské unie a ke vstupu do republiky potřebují vízum,“ podotkl Pittner.

Podle Onderky přímá linka do Moskvy naláká do kraje nové investory i turisty. „Nejen pro kraj a Brno přinese linka prestiž, reklamu a nové nvestory,“ dodal primátor.