Motorkáři se na svých strojích sjedou z celé České republiky. „Zvolili jsme si pátek, kdy je doprava v Praze hustší než v jiné dny. Chceme, aby naše akce byla co nejvíc slyšet. Pojedeme podle předpisů, ale čekáme, že víc než dva tisíce motorkářů budou ve městě hodně poznat," prohlásil organizátor jízdy Michal Fojtík.

Fanoušci chtějí vládu přesvědčit, že bez srpnové Velké ceny stát přijde nejen o mezinárodní prestiž, ale také o tučné výnosy z daní. „Akce se každoročně účastní přes sto tisíc návštěvníků a stát má spočítané, že mu to na daních vynese mnohonásobně víc, než je požadovaný sedmdesátimilionový příspěvek. Ten navíc nepůjde do rozpočtu závodu, ale přímo pořadatelské agentuře," upozornil Fojtík.

Rodinné stříbro

Petici převezme jihomoravský poslanec a člen hospodářského výboru sněmovny Petr Adam. „Výbor vyzval ministerstvo školství, ať najde dlouhodobé řešení. Peníze na zalistovací poplatek by mohly přijít i z ministerstva pro místní rozvoj, protože akci lze považovat za rodinné stříbro. Hoteliéři a majitelé kempů vydělají v době Velké ceny na podstatnou část ročního provozu," poznamenal poslanec.

Ministerstvo školství včera Brněnskému deníku Rovnost potvrdilo, že příspěvek v těchto dnech řeší. „Ministr na jednání vlády předloží návrh státní podpory Velké ceny. Návrh předpokládá podporu z rozpočtu ministerstva školství dvacet milionů a její navýšení z rezervy ministerstva financí o dalších dvacet milionů. Tak vysokou podporu nikdy Velká cena od státu neměla," sdělila mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Automotodrom nemá o pokroku jednání informace. „Oficiální nabídku na čtyřicetimilionový příspěvek jsme nedostali. Zaznamenali jsme pouze návrh ministra Chládka na dvacet milionů před měsícem a půl. Proto zatím nemůžeme tuto novinku komentovat," sdělil mluvčí automotodromu Jiří Smetana.

Na vyjednávání o příspěvku se oběma stranám krátí čas. „Pokud se jednání nepohnou, příští týden na závodech v Nizozemsku oznámíme, že začínáme jednat s Dornou o vypovězení smlouvy na pořádání závodů Moto GP," informoval Smetana. Pokud Brno z kalendáře Moto GP vypadne, jen těžko se tam seriál závodů v budoucnu vrátí.

Premiér Bohuslav Sobotka už minulý týden slíbil, že členové vlády za ČSSD podpoří spolupráci státu, kraje a města pro udržení Velké ceny. Brno ze svého rozpočtu přispěje letos na pořádání Velké ceny pět milionů a kraj deset milionů.