Minusové teploty zasáhly v noci z neděle na pondělí meruňkové sady Jana Krejčiříka ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. „Nejnižší teplota, kterou jsme zaznamenali, byla minus dva a půl stupně. Nyní očekáváme, co přijde dnes v noci. K nějakému poškození došlo, ale k jak velkému budeme vědět zhruba za týden. Meruňky jsou teplomilné stromy, kterým mráz nesvědčí,“ sdělil ovocnář.

Větší štěstí měli v Těšeticích na Znojemsku, kde teplota neklesla pod nulu. „Zatím si nejsme jistí, jaká bude letošní úroda. Květy meruněk nám sice nezmrzly, ale ještě musíme počkat dva až tři týdny, jak se ovocné stromy poperou s chladným počasím v době opylení, což také může způsobit škody. V ohrožení jsou i jahody a broskvoně,“ uvedl ředitel společnosti Pomona Těšetice Ivo Pokorný

Velké Pavlovice 1.4.2020 - sadař Jan Krejčiřík zahřívá meruňkový sad ve Velkých Pavlovicích. Ilustrační foto.
Sady na jihu Moravy zasáhlo aprílové počasí. Meruňky místy poškodil mráz

Chladné počasí už třetí týden poškozuje ovocné stromy v sadech brněnské Mendelovy univerzity v Lednici na Břeclavsku. „V letošním roce je to už třetí vlna mrazivých teplot. Vrchní část našeho sadu na kopci je hodně poškozená. Jedná se minimálně o osmdesát až devadesát procent poničených květů meruněk. Spodní část je poškozená za sedmdesáti procent. Krom meruněk mrazy poničily raně kvetoucí druhy švestek. Pokud přijde další ochlazení, tak to odnesou třešně a hrušně, které kvetou právě teď,“ informoval Tomáš Nečas z Ústavu ovocnictví Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Velké Pavlovice 1.4.2020 - sadař Jan Krejčiřík zahřívá meruňkový sad ve Velkých Pavlovicích.
Meruňky v Těšeticích začaly kvést dříve. Některé už pomrzly, úroda je v ohrožení

Podle Zdeňky Klemšové z Ovocnářské unie Moravy a Slezska má na úrodu vliv lokalita a odrůda stromů. „Na Znojemsku a v okolí Velkých Bílovic na Břeclavsku, kde stromy vykvetly brzy, došlo k jejich poškození především pokud pěstitelé neudělali protimrazovou ochranu. V jiných lokalitách, kde stromy rostou ve svahu a kvetou později, je náchylnost odrůd rozdílná. Nyní je těžké říci, kolik bude úrody a kolik toho zmrzlo,“ upřesnila Klemšová.