Když prodejci znají vhodné místo, mohou za krátký čas nasbírat opravdu hodně. „Nejlépe se mu daří ve vlhkých údolích a také v blízkosti říčních toků. Jelikož roste v souvislém porostu, sběr je jednoduchý. Ve dvou jsme proto za hodinu nasbírali i třicet kilo," prozradila prodejkyně Pavlína Veselá.

Medvědí česnek má hodně antioxidantů a vitamínu C, ale také široké využití. „Podáváme krém z teto plodiny spolu se zakysanou smetanou, ale i sladko-slané muffiny či pohankové lívance s medvědím česnekem," vyjmenoval kuchař Karel Autrata.

Dny medvědího česneku jsou první z akcí festivalu Vivat Zelňák, na kterém se budou setkávat kuchaři, lidé s láskou k jídlu a pěstitelé ovoce a zeleniny. Na ty ostatní chystají organizátoři ještě bohatší rozvrh. „Před dnesním programem jsme si ještě nebyli jistí, jestli bude dostatečně teplé počasí. Na akcích ve květnu už tady budou i lehátka, pouliční umělci a hudba," uvedl spoluorganizátor Raed Kahwaji.

LUCIA TUPÁ