Menzy Masarykovy univerzity čeká řada změn. Jednou z nejvýraznějších je plánované uzavření Academic Restaurantu v areálu bohunického kampusu. Studentská restaurace má kapacitu sto osmdesát míst.

BioPharma Hub Masarykovy univerzity v Brně. Fotky ze stavby.
VIDEO: V Brně začala stavba evropského unikátu, vychová experty do zdravotnictví

„Upřímně mě to zaskočilo a nemyslím si, že je to úplně šťastné rozhodnutí. Studenti by měli mít možnost levného a kvalitního stravování," reagovala například studentka Karolína Černovská.

V bohunickém kampusu je kromě Academic Restaurantu ještě Bufet Morfo, který má okolo čtyřiceti míst. „Kromě toho je k dispozici i spousta restaurací a bister ve stravovací zóně, takzvaném foodcourtu, v obchodním centru Campus Square Brno,“ uvedla pro univerzitní magazín prorektorka pro záležitosti studentů a vnější vztahy Jana Fialová.

V obchodním centru jsou ale především fastfoodové řetězce a jídla jsou zde oproti cenám v Academic Restaurantu, kde se studenti nají od osmdesáti do sto dvaceti korun, dražší.

„Možnosti jídel jsou tam hodně široké. Stále se ale jedná o fastfoody. Ceny jsou sice také různé, v rozmezí od sto třiceti do tří set korun v závislosti na podniku a typu jídla, ale rozhodně si nemyslím, že by všichni studenti měli finanční možnosti několikrát týdně platit tyto částky za obědy," uvedla Černovská.


Nahrává se anketa ...

Univerzita argumentuje tím, že se jí provoz menzy nevyplatí. „Denní průměrný počet vydaných jídel se v této samoobslužné restauraci pohybuje pouze okolo sto čtyřiceti porcí, což generovalo velkou ekonomickou ztrátu vzhledem k faktu, že v těchto prostorách jsme pouze v nájmu," vysvětloval mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Z tohoto počtu je navíc podle něj zhruba čtyřicítka jídel denně vydávána pro externí zákazníky, takže průměrné využití pro potřeby univerzity je zhruba sto jídel denně. „Celkově tam moc studenti nechodí, moc se to nevyplatí oproti meníčku v restauraci," uvedla například absolventka sportovní fakulty Noemi Knapová.

Nejčastěji podle svých slov chodívala do Campus Bistra v obchodním centru Campus Square. Cena poledního menu se zde podle aktuální nabídky pohybuje od sto pětatřiceti do sto dvaapadesáti korun bez polévky. Za tu si strávníci připlatí třicet korun.

Návštěvnost Academic Restaurantu podle Sajbota nejvíce klesla po pandemii koronaviru. Od té doby se už průměrný počet vydaných jídel k číslům z let 2019 a dříve nevrátil. „Po covidu přišla krize s rekordními cenami energií, po ní dolehla na peněženky lidí, tedy i studujících, kumulovaná inflace, která prodražila prakticky vše, takže lidé začali skutečně zvažovat každou korunu," vysvětlil mluvčí.

Pizza patří mezi oblíbená z rychlých občerstvení.Pizza patří mezi oblíbená jídla z rychlých občerstvení.Zdroj: pixabay

Po koronavirové pandemii přestala kvůli zdražování do menzy chodit podle svých slov i Černovská. „Zvýšily se ceny, omezila otevírací doba a podle mě se i zhoršila kvalita jídla a zmenšily porce. Nedávno mě tam zase po dlouhé době vzali kolegové. Byla jsem příjemně překvapená, jídlo bylo dobré a porce stejně tak, i cena mi přišla odpovídající," dodala studentka.

Zároveň upozornila ne nevyhovující podmínky kampusu, pokud si chtějí studenti přinést do školy, kde často tráví celý den, vlastní jídlo. „Pokud se nemýlím, jsou na kampusu jen dvě veřejně dostupné mikrovlnky, u kterých každý den vidím dlouhé fronty a než si člověk ohřeje jídlo, může to zabrat i desítky minut," upozorňovala.

Součástí změn ve fungování univerzitních menz je od března nabídka dvou studentských menu denně za pětaosmdesát korun včetně polévky i přeměna menzy na Moravském náměstí. Tam byly do začátku aktuálního semestru v provozu tři varny, nově ale menza pokrm pouze vydává. Podobně jsou na tom i ostatní univerzitní menzy, kam se jídla zaváží z centrální varny ve Vinařské ulici.