Hlavní změnou je systém vstupného. Loni si návštěvníci za dvacet korun dostali pásku na ruku a měli zdarma přístup do všech zpoplatněných muzeí. „Nyní si každá instituce řeší vstup po svém," uvedla hlavní organizátorka Kateřina Tlachová z Moravské galerie. Ve výsledku se tak vstupné prodraží. Když muzeum spravuje více budov, obvykle si do nich stačí zakoupit vstupenku jen jednou.

Do Muzejní noci se letos poprvé zapojí VIDA! science centrum. „Do našich prostor na výstavišti se nastěhujeme až v prosinci, proto naše zábavné experimenty představíme v zahradě Mendelova muzea," uvedl ředitel centra Lukáš Richter. Návštěvníci uvidí třeba pokusy s ohněm nebo si vyrobí vlastní sliz.

Novinkou je i účast Muzea vlakové pošty. „V dobovém vagonu lidem přestavíme, jak fungoval běžný den pracovníka vlakové pošty," popsal Petr Študent z muzea. Lidé využijí i speciální možnost poslat dopis nebo balíček přes vlakové muzeum. „Psaní budeme doručovat na naší cestě po republice. Adresáti si je vyzvednou v předem stanovené časy na nádražích," vysvětlil Študent.

Nově se lidé podívají také do Muzea loutek Divadla Radost a do Zetor Gallery. Tam se těší například Roman Adámek. „Líšeň mám obvykle trochu z roky, ale zítra se tam chci podívat. Auta a velké stroje mě vždycky zajímaly," uvedl Adámek.
Procházku večerním Brnem návštěvníkům zpestří světelné instalace Czech The Light. Nasvětlených objektů bude po Brně sedm. Například před Janáčkovou akademií múzických umění si lidé prohlédnou interaktivní dílo s názvem Mrak. „Ten se skládá z tisíce obyčejných žárovek, které lidé pomocí lampičkových šňůr rozsvěcují a zhasínají," řekl jeden z organizátorů Jiří Dužár.

Na světelné exponáty i klid ve městě dohlédnout strážníci spolu s policisty. „Celé centrum Brna bude pod nepřetržitým dohledem několika speciálně vyčleněných hlídek," řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.
Do vzdálenějších koutů města návštěvníky bezplatně rozvezou speciální linky. Všechny autobusy odjíždí ze zastávky Česká.
Na mnoha místech se musí účastníci připravit na dlouhé fronty. Pravidelně se tvoří například na Špilberku, u Staré radnice nebo u Technického mu­zea.

Průměrně zapojená muzea evidují okolo sto tisíce návštěvnických vstupů za noc. „Předpokládáme, že každý účastník navštíví dvě až tři instituce, takže v ulicích města by se mohlo pohybovat třicet až padesát tisíc lidí lidí," poznamenala Tlachová.