Strávníci se na slavnosti vrací pravidelně. Letos hrad Veveří navštívili i manželé Ptáčkovi z Brna. „Loni jsme tu byli náhodou s kamarádem, letos už jsme dlouho čekali až tenhle víkend přijde. Manžel nemohl nadšením dospat,“ smála se Zdislava Ptáčková. Od syna prý dostala za úkol nevracet se domů s prázdnou.

Na slavnostech nechyběla ani oblíbená soutěž jedlíků. Tu jako každý rok ovládl Jaroslav Němec. Superjedlík, jak se sám nazývá, nevynechá žádný festival jídla a téměř vždycky vyhraje. V sobotu spořádal nejrychleji půl kila špekáčků, v neděli ho čekala tlačenka. „Ten člověk je neuvěřitelný. Říkal, že dokonce trénuje. No to nevím, jak se na takovou žranici připravit,“ podotkl Adam Papoušek.

V sobotu nejen brněnská zoologická zahrada slavila světový den divoké přírody. Levhartice lidem ukázala tříměsíční mládě, medvědi se radostně klouzali po zamrzlém jezírku a hráli si s ledem.
Medvědi se klouzali a dováděli na ledě, vzorná matka levhartice ukázala mládě

Domácí uzené si lidé kupovali ve velkém. „Vezmu toho vždycky víc, u nás se slanina ani klobásky neztratí. A doma všechno ochutnáme. Manžel mě každý rok hlídá, abych tu nenechala půlku výplaty, letos ale nepřijel, tak mám strach, že se neudržím a koupím všechno, co uvidím,“ řekla Aneta Spáčilová. S manželem provozují restauraci, takže si k uzenému brala i vizitky uzenářů, aby mohli pochoutky objednat i pro své zákazníky.

Co s nakoupeným uzeným uvařit poradil lidem Petr Erin Kováč. Kuchař brněnské restaurace Sunset a prezident Culinary clubu ukazoval, s čím vším se dá uzené kombinovat. „A nebojte se zeleniny. Kdo z vás vaří artyčoky? Ukážu vám jak na to,“ lákal ke svému stánku Kováč.

Ilustrační foto.
Na Brněnské přehradě se propadl bruslař. Led má místy jen několik centimetrů



Na slavnostech nechybělo ani koření nebo česnek, které se s uzeným dobře kombinují. K lahůdkám, které před zraky lidí řezníci vytahovali přímo z udírny, si mohli návštěvníci vychutnat i moravské víno nebo pivo. „Nejvíc prodáváme hájeckou kýtu a slaninu. Letos jsme s sebou vzali i zabíjačkovou paštiku, o tu je velký zájem. Přijeli jsme až od Opavy, nenechali jsme si akci ujít ani letos,“ pochvaloval si slavnosti Radim Pravda z řeznictví Tichý z Háje ve Slezsku.