Kvůli tomuto trendu vznikl na začátku dubna i nový web busking.cz, kde si mohou muzikanti například vyměňovat zkušenosti s hraním v ulicích. Několik let si tímto způsobem přivydělává Jakub Čermák. „Brno je jedno z nejsympatičtějších míst v České republice, kde se dá na ulici vystupovat. Člověk tam může hrát, aniž by někomu překážel," tvrdí muzikant, který hrál i v různých evropských městech.
Přestože si Brno chválí, nemá jen dobré zkušenosti. „Majitelům jednoho obchodu s oblečením se nelíbilo, že jsem na ulici hrál. Proto na mě zavolali policii," dodal.
Podle postaršího klarinetisty, který hrál minulý týden v České ulici a nepřál si uvést své jméno, je důležité měnit místa svých vystoupení. „S pouličním hraním v Brně mám jen dobré zkušenosti. Lidé jsou tu muzikálnější, než v Praze. Záleží na tom, jak kdo hraje a jak dlouho. Já na jednom místě zůstávám tak hodinu a půl a jdu pryč," podotkl muž.
Zatímco muzikanti a i kolemjdoucí si hraní na ulici pochvalují, řadě lidí vadí. „Pracuji v prvním patře v Masarykově ulici a pouličním muzikantům moc nefandím. Přes léto na ulici téměř pořád někdo je a já se nemůžu kvůli tomu soustředit. Když spustí třeba cimbálovka, neslyším ani hlas v telefonu," upozornil Jaroslav John. Přivolaní strážníci mohou ruch na ulici řešit jen domluvou.
Na rozdíl od Prahy v Brně neplatí vyhláška stanovující podmínky pro pouliční hraní. Před čtyřmi lety město chtělo omezit žebrání a zakázalo vybírání peněz v ulicích, to se ale vztahovalo i na hudebníky. Ti tehdy zorganizovali vlnu protestů a u brněnských zastupitelů si nakonec vymohli výjimku
Radnice Brna-středu navíc pro pouliční muzikanty zavedla takzvané MusicPointy, kde mohou hrát zdarma i s aparaturou. „Tehdejší vyhláška měla potlačit žebrání. Muzikanty v centru Brna vítáme. Letos přibude další Music Point na Jakubském náměstí, kde se díky restauracím se zahrádkou vytvořilo nové místo pro potkávání," sdělil starosta Brna-středu Libor Šťástka.
Další Music Pointy fungují na Moravském náměstí a na náměstí Svobody.