U více než poloviny párů, které přicházejí na kliniky reprodukční medicíny, se ukáže, že příčinou neplodnosti jsou nekvalitní spermie. „Před dvaceti lety jsme v sedmdesáti procentech případů řešili neplodnost u ženy. Tento trend se ale obrátil a nyní k nám přichází páry, u kterých je až v polovině případů problém na straně muže," uvedl ředitel kliniky Marek Koudelka.

Dárců stále přibývá

Podle Světové zdravotnické organizace má mít zdravý muž patnáct milionů spermií na jeden mililitr. Brněnská klinika zaznamenala loni nižší hodnotu u pětaosmdesáti procent mužů, kteří k nim přišli. „Stále víc mužů má spermie, které nejde pro oplodnění použít," uvedl Koudelka. Dodal, že například v roce 2010 museli lékaři pro oplodnění vajíčka využít dárcovské spermie téměř ve čtrnácti procentech případů.

Příčin mužské neplodnosti je podle lékaře mnoho. Vliv mají nemoci prodělané v dětství, znečištěné životní prostředí i nezdravý životní styl. Muži by se měli vyhýbat stresu nebo třeba pití kávy víc než třikrát denně. „Roli v mužské potenci hraje také věk, i když méně významnou než u žen. S vyšším věkem klesá kvalita vajíček a spermií," zdůraznil Koudelka.

S mužskou neplodností se lékaři snaží bojovat. Už dvacet let používají metodu, která spočívá v přímé injekci jedné spermie do zdravého vajíčka. „Stačí, když u pacienta najdeme alespoň nějaké pohyblivé spermie. Nicméně nevidíme dovnitř a tak neznáme jejich metabolismus nebo energetický potenciál. Zhruba v patnácti procentech k oplození vajíčka nedojde," vysvětlil Koudelka.

Třicetileté výročí

Řešením může být také umělé oplodnění. První dítě ze zkumavky přivedl před třiceti lety na svět lékař Ladislav Pilka v porodnici na Obilním trhu v Brně. Nyní se pomocí umělého oplodnění rodí zhruba procento dětí.

Specialisté také doporučují mužům mezi dvaceti a pětadvaceti lety, aby si spermie nechali zmrazit a mohli je později využít. „Týká se to zejména těch, kteří mají sedavé zaměstnání nebo pracují v prostředí, kde hrozí riziko úrazu.

Mladí Brňané o této možnosti zatím moc neuvažují. „Nevím o tom, že by v rodině měl někdo problém s početím , takže nepovažuji něco podobného za nutné," podotkl například čtyřiadvacetiletý Marek Trnavský.

Podobný názor sdílí i o rok mladší Jan Karásek. „Myslím, že to nepotřebuji. Určitě o tom ale budu uvažovat, protože trávím hodně času sezením u počítače," řekl Karásek.

Mladí lidé by měli uspět do roka, tvrdí lékař Koudelka

Brno /ROZHOVOR/ - Pomáhají párům plnit jejich sny. Tak se mluví o lékařích z klinik reprodukční medicíny. „Někdy je ale pro lidi těžké najít odvahu přijít," říká ředitel brněnské kliniky Reprofit International Marek Koudelka.

Co zjišťujete, když k vám přijde pár s žádostí o pomoc?

První, co nás zajímá, je, jak dlouho už se snaží, aby žena otěhotněla. Pak se ptáme na jejich zdravotní problémy a zjišťujeme, zda má žena pravidelnou menstruaci a zda je tedy v pořádku ovulace.

Jak dlouho se má pár snažit, než k vám přijde?

Zdraví lidé kolem pětadvaceti let by měli uspět do roka. Pak už je vhodné začít uvažovat o vyhledání odborníka. U lidí kolem třiceti let už může otěhotnění samozřejmě trvat o něco déle. Někdy je ale pro lidi těžké najít odvahu přijít.

Jaká vyšetření pár podstupuje?

Hledáme, na čí straně je problém. U mužů zjišťujeme kvalitu a množství spermií. U žen je toho trochu víc. Ověřujeme například průchodnost vejcovodů, podstoupí ultrazvukové vyšetření nebo děláme imunologické testy.

Jaké jsou možnosti léčby?

Nejdřív se snažíme uspět s tabletami. Když to nepomáhá, uvažujeme například o umělém oplodnění.

Kde sháníte dárce vajíček a spermií?

Přes internetové stránky kliniky a facebook nebo pomocí studentských časopisů. Zájem je ale poměrně velký, nedostatkem netrpíme.(von)