Před pěti lety se Jana Hermanová svěřila do rukou brněnských lékařů z Fakultní nemocnice. Pokusila se otěhotnět pomocí umělého oplodnění. „Měla jsem obrovské bolesti, takže to nevyšlo. Bolesti jsem ale měla i potom, často tak silné, že jsem pomalu každý týden musela do nemocnice," popsala život s endometriózou Hermanová. V Brně ji ale vysvitla nová naděje. Přestože jí její lékaři zprvu tvrdili, že nemoc nemá řešení, ve Fakultní nemocnici jí doporučili operaci. Ta nakonec byla úspěšná. O dva roky později v dalším pokusu o umělé oplodnění otěhotněla a nyní se raduje z dvouletého Davídka. Nyní je jí třiatřicet let.

Endometrióza je nezhoubné, ale chronické onemocnění, které postihuje každou desátou ženu v reprodukčním věku. Způsobuje to, že se výstelka dělohy ženy nachází mimo děložní dutinu, například na vaječnících, nebo i ve střevech. Důsledkem jsou poté velké bolesti ženy a v téměř polovině případů také problémy s otěhotněním. Nemoc se nedá vyléčit a některé ženy proto chodí na operace, při kterých se ložiska tkáně děložní výstelky v břiše odstraňují, opakovaně.

Robot uvolní ruce zdravotníkům.
V Brně testovali nového laboratorního robota: vzorek zpracuje za méně než minutu

Janě Hermanové se příznaky endometriózy zatím nevrátily. „Plánujeme teď ještě aspoň jedno dítě, i když jsem moc vděčná za Davida. Některé roky jsem totiž myslela, že děti vůbec nebudu mít," řekla mladá maminka. Nemoc se ženám může opakovaně projevit od puberty až do menopauzy.

Podle lékařky Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Lenky Mekiňové plodnost žen obecně klesá. „Je to zčásti dáno odkládáním dětí na později," vyjádřila se Mekiňová. Dodala, že asistovaná reprodukce, která může být v některých případech řešením, není jen o tom, udělat dítě ze zkumavky. Nutná je ochrana plodnosti ještě předtím, než žena děti začne plánovat.

Zdroj: Se souhlasem FN Brno

Stěžejní pro úspěšné početí u párů, které trápí neplodnost, je také vyšetření partnera ženy. „To, co před dvaceti lety byla ve spermiogramu těžká patologie, je dnes norma," okomentovala klesající plodnost také mužů Mekiňová.

Brněnská Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice v Brně nově jednou ze čtyř pracovišť v České republice, které poskytuje v léčbě neplodnosti komplexní péči. „Získali jsme statut certifikovaného centra pro endometriózu, což nás posunulo na špičku," řekl odborný garant Centra reprodukční medicíny ve Fakultní nemocnici Brno Robert Hudeček.

Až tři sta padesát bytů a tisíce metrů čtverečních kanceláří nabídne v budoucnu výstavba polyfunkčního domu na Svitavském nábřeží v Brně.
Na Cejlu vznikne nový polyfunkční dům, nabídne přes tři stovky bytů i kaceláře

Centrum reprodukční medicíny, zkráceně Cermed, je nová značka již existujícího systému komplexní péče o pacientky, které mají gynekologické potíže nebo se jim nedaří otěhotnět. Spojuje specialisty z genetiky, psychologie, sexuologie, onkogynekologie a dalších souvisejících oborů. „Cílem není být další reprodukční klinikou v Brně, našim cílem je zajistit pacientkám komplexní péči a postarat se i o ty s komplikovanou diagnózou," nastínil Hudeček.

V minulém roce podstoupily na Gynekologicko-porodnické klinice ve Fakultní nemocnici Brno operaci související s léčbou neplodnosti bezmála tři tisícovky pacientek. V letošním roce jich bylo do srpna 2 100. Zhruba třetina z nich jsou podle lékařů ženy trpící endometriózou. Pojišťovna hradí umělé oplodnění asi ze dvou třetin jeho ceny. Ta se vždy odvíjí podle diagnózy konkrétní pacientky. V rámci léčby endometriózy všechny zákroky plně hradí pojišťovna.