Nyní myslivci čekají na oficiální výsledky od Státní veterinární správy. „Telefonicky to mám potvrzené, ale oficiální zprávu nemám. Měl bych ji dostat dnes,“ poznamenal Živěla.

Škoda bude zřejmě přes sto tisíc korun. „Jeden zajíc má hodnotu zhruba dva a půl tisíce,“ vyčíslil Živěla.

Dříve podle něj takový velký problém neměli. „Našli jsme třeba jeden dva kusy mrtvé zvěře, ale na to jsme nebrali ohled. Ani jsme to nedali na vyšetření, protože to je hodně drahé. Brali jsme to jako běžný úhyn,“ zmínil Živěla.

Jak budou myslivci postupovat, zatím Živěla prozradit nechtěl.

Den Brna s ukázkou historické bitvy.
Na náměstí vyroste ležení vojáků. Den Brna lidé oslaví i speciálními prohlídkami

Státní veterinární správa obdržela podle jejího mluvčího Petra Majera výsledky vyšetření dvou uhynulých zajíců nalezených v katastrálním území obce Žatčany na Brněnsku. „V obou vzorcích byla prokázána přítomnost rezidua fosfidu - fosfanu, což může svědčit o tom, že příčinou úhynu zvířete bylo požití přípravku k hubení hlodavců,“ sdělil Majer.

Státní veterinární správa nyní předala na základě výsledku vyšetření podnět Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému k případnému došetření.

Podle ministerstva zemědělství je k uhynutí zajíce nutné požití minimálně třiceti granulí přípravku Stutox II. Je tedy pravděpodobné, že přípravek byl použit nelegálně a v rozporu s návodem na použití,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

I při cílené povrchové aplikaci je dávka zhruba šesti granulí na jeden metr čtvereční. „V případě, že se prokáže nelegální použití, jsme připraveni neprodleně podat trestní oznámení,“ doplnil Bílý.

Nehoda osobního automobilu a tramvaje. Ilustrační foto
Dopravu v Křenové zdržela srážka tramvaje a dodávky. Muž skončil v nemocnici

Zemědělci nyní mohou aplikovat Stutox II jen do nor hlodavců. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský sice minulý týden povolil rozhazování tohoto jedu na hubení hlodavců, ale ministerstvo zemědělství následně toto rozhodnutí zrušilo. Ministerstvo životního prostředí a ornitologové upozorňovali, že plošná aplikace jedu může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky.

Podle informací ČTK jed na hraboše minulý týden na poli rozsypal zemědělský podnik Bonagro. Jeho ředitel Roman Zvěřina Deníku sdělil, že neměli jinou možnost. Všechny ostatní pokusy o likvidaci hraboše byly podle něj neúspěšné. „Po zvážení veškerých pro a proti jsme se rozhodli na části lokality, kde je enormní výskyt hraboše a kde aktuálně zaséváme nové plodiny, látku aplikovat. Využili jsme tu krátkou dobu, kdy vydalo Ministerstvo zemědělství výjimku na plošnou aplikaci. Bylo to skutečně jenom na pozemcích, kde by hraboši následné porosty poškodili,“ řekl.

Ředitele Bonagra úhyn zvířat překvapil. „Mě samozřejmě mrzí, co se tam stalo. Nevím, jestli je to jenom nějaká souhra událostí, nebo co se přesně stalo. Přípravek se standardně používá roky a nikdy v minulosti výrazný problém nebyl. Postupy jsou pořád stejné, navíc látka je dneska naředěná na polovinu, takže pro mě je to trochu záhada,“ sdělil Zvěřina.