Cestou z práce zažil loni v zimě Roman Janoušek nepříjemný šok. Zhruba v osmdesátikilometrové rychlosti mu na silnici u Velkých Opatovic na Blanensku skočila pod kola srnka. „Odletěla kus do pole a zůstala tam ležet. Nevěděl jsem, co mám dělat, byla tma a nedokázal jsem přemýšlet, tak jsem jel dál,“ přiznal mladý muž.

Srážek se zvířaty podle údajů pojišťovny Allianz rapidně přibývá. Loni jich v republice bylo trojnásobně víc než před pěti lety. „Průměrná výše škody byla v uplynulých pěti letech dvaatřicet tisíc korun,“ uvedla analytička pojišťovny Martina Červenková.

V Jihomoravském kraji letos policisté od prvního ledna do konce listopadu evidovali 954 takových nehod.

Řidiči si musí dát pozor zejména při svítání a za soumraku, kdy zvěř putuje za potravou. Zima je o to rizikovější, že v těchto časech jezdí lidé do práce a z práce. „Za tmy je třeba dbát na to, že světla zvířata oslepují a chovají se zmateně a nepředvídatelně. Vyhnout se srážce lze respektováním dopravních značek upozorňujících na zvýšený výskyt zvěře a v zalesněných oblastech či v blízkosti polí a řek opatrnou jízdou,“ uvedla policejní mluvčí Petra Hrůzová.

Jak předejít srážce
Respektovat dopravní značení upozorňující na zvýšený výskyt zvěře, ale také mít na paměti, že nejen tam se zvířata mohou objevit.

Zpomalit jízdu v lese, u polí a řek a předpokládat, že světla zvířata matou a oslepují.

Pokud řidič spatří jedno zvíře, je pravděpodobné, že jich tam bude víc.

Myslivec Bohumil Straka upozornil také na to, že pokud řidiči uvidí jedno zvíře, musí předvídat další. „Zvěř se pohybuje ve skupinkách, proto je lepší zpomalit a pár minut jet třeba třicet kilometrů v hodině. Střety se zvěří jsou časté a také nebezpečné. V Brně je typicky větší výskyt v Soběšicích, Kohoutovicích a v Útěchově, v kraji na Blanensku a na Vyškovsku,“ zmínil.

Nejčastější jsou střety se srnčím a s drobnou zvěří. Největší chybou řidičů je podle Straky strhnout volant. „Srnka váží třeba patnáct kilogramů, což pro auto nic není. Nejhorší je srážka s divokým prasetem, které má zhruba 150 kilogramů, ale pořád je to desetina váhy auta. Pokud řidič strhne volant a narazí do stromu, tak ten zkrátka neuhne,“ poznamenal.

U Němčiček na Břeclavsku musela loni pohotově zareagovat i Hana Zetková. „Vběhl mi do cesty srnec. Hrozně jsem se lekla a rychle dupla na brzdu. Zvíře to sice nepřežilo, ale mně v autě se nic nestalo. Kolem zrovna projížděli myslivci, tak si jej odvezli,“ podotkla.

Po střetu se zvěří musí řidiči vždy zavolat policii bez ohledu na výši škody či na to, zda zvíře přežilo. Policisté zavolají uživatele místní honitby. Myslivci musí zvíře dohledat a popřípadě utratit, aby se netrápilo. Vzít si jej domů je trestný čin.

Policisté také vytvoří záznam, který poslouží jako důkaz pro pojišťovnu.