Na stanici, která je umístěná na ostrově Jamese Rosse v blízkosti Antarktického poloostrova, budou odborníci pokračovat ve výzkumech z předchozích let. Zaměří se ale i na nová prostředí a organismy. „Například mikrobiologové se budou kromě bakterií soustředit také na výzkum hub. Algologové se zase zaměří na výzkum rozsivek, což jsou jednobuněčné organismy hojné v půdě a na smáčených stěnách,“ přiblížil výzkumné záměry vedoucí antarktického projektu Daniel Nývlt z přírodovědecké fakulty univerzity.

Pokračovat bude i dlouhodobé sledování změn místních ledovců, měření vlastností věčně zmrzlé půdy a její rozmrzající vrstvy nebo testování dopadů změny klimatu na nižší rostliny.

V roce 2017 Brňané našli na Antarktidě vzácný lišejník 

Ilustrační foto
Bezdomovci zatím nocují venku. Noclehárny jsou ale na úder mrazů připravené

Kromě vědecké práce budou mít odborníci nově na starosti i testování výrobků, které by mohly získat novou ochrannou známku Testováno v Antarktidě. Uděluje ji Centrum pro transfer technologií univerzity. „Pro tuto sezonu máme tři pilotní projekty, jde o produkty dvou výrobců obuvi a jednoho výrobce termoprádla,“ upřesnil vedoucí expedice Pavel Kapler.

Stanice se má také rozšířit o nový kontejner. Poslouží jako dílna a garáž pro čtyřkolky, které vědci využívají pro dopravu přístrojů a vybavení do vzdálenějších koutů ostrova.

Do Antarktidy letos vyrazí devatenáct odborníků. Kromě těch z Masarykovy univerzity pojedou i vědci z Univerzity Karlovy a také dvě vědkyně z Istanbul Technical University. „Na stanici Johanna Gregora Mendela by výzkumníci měli strávit delší čas než obvykle. Dorazit tam mají příští pátek, návrat plánují na konec března,“ doplnila Wiesnerová.

Ilustrační foto.
První dny elektronických receptů: fungují, ale jsou pomalejší