Nedostatek praktických lékařů podle šetření Svazu měst a obcí trápí polovinu českých vesnic. „Doktoři stárnou, odcházejí do důchodu nebo za lepší prací do velkých měst či zahraničí. Už neplatí, že lékaři chybí jen v horských a pohraničních oblastech,“ upozornil předseda svazu František Lukl. Velmi často podle něj chybí praktičtí lékaři pro děti a dorost.

V Březině hledali pediatra kvůli plánovanému odchodu stávající lékařky. „Spolu se starosty okolních obcí jsme všichni oslovili známé lékaře a střediska. Bohužel se nám nikoho najít nepodařilo. Místní se proto museli přeregistrovat k jiným lékařům,“ sdělil starosta obce Martin Habáň.

Praktičtí pediatři
• V Brně je 83 praktických lékařů pro děti a dorost.

• Průměrně se každý z nich stará o 900 dětí.

• Problém sehnat praktického lékaře pro děti v současnosti mají hlavně obce na Brněnsku.

• Lékaři odcházejí kvůli stáří i zavedení e-receptů.

Doktora nemohli sehnat ani v Branišovicích na Brněnsku. „Lékařku jsme hledali půl roku,“ zdůraznil místostarosta obce Marek Sovka.

Do ordinace ve Křtinách chodili i lidé z dalších obcí. Teď musí lékaře hledat jinde. Nového pediatra pro dceru musel najít i Martin Vojáček. „Byli jsme zvyklí na lékařku v místě bydliště. Teď jsme museli malou přihlásit do Adamova. Je to bohužel situace, do které se může dostat každý,“ popsal.

Nalákat pediatry do obcí je podle březinského starosty Habáně nadlidský úkol. „Výbavu si musí samostatný pediatr platit sám. Lékaři, kteří v ordinaci působí, navíc moc do nového vybavení neinvestují, takže si lékaři nastupující po nich musí nakoupit nové vybavení. Mladým doktorům, kteří by tu nebydleli, se navíc nechce dojíždět. Je třeba více podpořit regionální doktory v obcích,“ nastínil.

Příprava nových obchodů před bohunickou nemocnicí.
Pro milion pacientů otevřou před nemocnicí nové obchody. Bez smažených jídel

Ztratit pediatra mohou i stovky lidí v Brně. Nyní zde dětských lékařů pracuje třiaosmdesát. „Jejich věkový průměr je jednašedesát let, tedy hodně vysoký. Obor přestal být atraktivní, může za to i zavedení elektronického receptu. Desetina lékařů v Brně nemá v ordinaci počítač, zhruba pět lékařek kvůli tomu podle mých informací skončí. Jejich pacienti budou muset najít jiné,“ řekl brněnský lékař ze sdružení pediatrů Jiří Dufka.

Práce dětského lékaře je podle něj náročná. „Průměrně se totiž praktický pediatr stará zhruba o devět stovek dětí,“ vyčíslil Dufka.

Záchranka. Ilustrační foto.
Vběhl do kolejí a srazila ho tramvaj. Skončil v nemocnici s poraněním hlavy