Do posledního místa zaplněný sál, hlasité několikaminutové potlesky, projevy podpory a čtyři prezidentští kandidáti na jednom pódiu. Tak to vypadalo v neděli brzy odpoledne v brněnském Semilassu. Zájem o setkání s Drahošem byl mezi Brňany velký, přišli za ním hlavně jeho příznivci, nerozhodnutí voliči byli v menšině. 

Právě velká poptávka po účasti na setkání však u některých lidí způsobila rozhořčení, bez rezervace se totiž nejdřív do sálu dostat nedalo a mnozí lidé o této nutnosti nevěděli. Nakonec však pořadatelé umožnili vstup i zájemcům bez rezervace. Byl mezi nimi i Marek Peringer. „Rezervaci jsem neměl, asi hodinu jsem čekal, ale nakonec jsem se dovnitř dostal. Přišel jsem jako rozhodnutý volič pana Drahoše, i když jsem ho v prvním kole nevolil,“ zmínil muž. 

Z původního tábora příznivců jiného kandidáta se k podporovatelům Drahoše přidala i další účastnice akce, Barbora Michelová. „V prvním kole jsem volila Pavla Fischera. Teď budu volit pana Drahoše, protože chci mít slušného prezidenta. Očekávám od něj, že bude hrdě a slušně reprezentovat naši republiku ve světě a že nám nebude dělat ostudu," vyjmenovala důvody svého rozhodnutí žena. 

Poukázala při tom na drobný organizační nedostatek brněnského setkání s voliči. „Přišla jsem i s devadesátiletým tchánem a pětaosmdesátiletou maminkou a složitě jsme pro ně museli vyřizovat místa na sezení na balkoně sálu. Organizátoři mohli přidat židle pro starší lidi, kterých tady bylo hodně a měli problém celou dobu stát," postěžovala si Michelová.

Volební štáb Jiřího Drahoše při prvním kole prezidentských voleb 13. ledna v Praze.
Zeman před druhým kolem voleb na jih Moravy nezavítá. Drahoš návštěvu zvažuje

První část setkání patřila otázkám lidí. Zajímali se například o jeho názor na politiku v akademické sféře, dosavadní politické zkušenosti nebo na postoj k nenávistné kampani příznivců současného prezidenta Miloše Zemana. „Momentálně nesoupeříme ani tak s Milošem Zemanem, ale spíše s pány Mynářem nebo Ovčáčkem. Když se na plakátech objevilo slovní spojení Tahle země je naše, vzkázal jsem, že tato země není jejich, ale naše,“ odpovídal Drahoš.

Jeden muž z davu účastníků setkání Drahoše poprosil, používajíc přitom analogii s běžkami, aby vytvořil novou stopu, a nevydával se po stopě Miloše Zemana. „S manželkou na běžkách jezdíme rádi, ale ne s trekovými holemi, ani nás nikdo nemusí podepírat,“ zmínil v odpovědi narážku na současného prezidenta Drahoš.

K otázce na dosavadní zkušenosti s politikou zmínil, že v čele Akademie věd s politiky často jednal a válčil a nikdo se nemusí bát, že si ho kdokoliv namaže na chleba.

Atmosféra v sále byla uvolněná, mnozí řečníci vtipkovali. Například i Eva Drahošová v reakci na Drahošovu prosbu, aby lidé nevěřili blábolům na sociálních sítích, z legrace dodala, že její muž například není pedofil, za což si vysloužila potlesk a salvy smíchu.

Do Brna Drahoše přijeli podpořit i prezidentští kandidáti z prvního kola voleb, Michal Horáček, Marek Hilšer a Pavel Fischer. „V Jiřím Drahošovi vidím naději, že vytvoří prostor pro slušnou politiku. Je to muž budoucnosti,“ zmínil Marek Hilšer.

Košt o najlepší kysané zelé na Slovácku se uskutečnil v Blatničce. Nabídl zápis do české knihy rekordů. Zelí ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš.
Blatnička pokořila republikový rekord. Zelí na koštu ochutnal i Drahoš

Pavel Fischer vyzýval přítomné, ať určitě jdou k volbám. „Neměli bychom nechat klíče od naší budoucnosti v rukách někomu jinému,“ motivoval voliče.

Michal Horáček již před samotnou akcí podle svých slov věřil, že do sálu zavítají nejen přesvědčení Drahošovi voliči, ale i nerozhodnutí, kteří právě po tomto setkání dají hlas jemu. A právě tyto lidi se ve svém projevu snažil oslovit. „Oslovuji vás, kteří jste dali v prvním kole mně a teď váháte," začal. Odpovědí mu bylo volání z davu, neváháme. 

Drahoše přišli podpořit i zástupci české kulturní scény, v Brně pro něj zpívala třeba Marie Rottrová, podporu mu vyjádřil i Jiří Pavlica. Na setkání vystoupil i nastávající rektor brněnské Janáčkovy akademie múzických umění Petr Oslzlý. „Divadla a vysoké školy vždy stály na stráži demokracie. Jiří Drahoš je pro mě zárukou demokracie,“ zmínil Oslzlý. Podle něj by Drahoše volil i Václav Havel.

Jiří Drahoš.
Drahoše přivítají na jihu Moravy slivovicí a kyselým zelím. Aby se rozesmál

Ze známých umělců přišel i Bolek Polívka. Ten vyzdvihl nynější spolupráci bývalých protikandidátů. „Jsou jako z románu Tři mušketýři. Nyní máme možnost volit pana profesora Portoše,“ vtipkoval známý herec.

I když neplánovaně, podpořit Drahoše přijelo i trio známých herců: Martin Dejdar, Jiří Lábus a Pavel Nový. „Měli jsme tady s několika kolegy představení, a když jsme se dozvěděli, že se tady uskuteční tento mítink, tak jsme se rozhodli sem vyrazit," zmínil Nový. 

Velmi se mu líbilo podobenství Bolka Polívky, který přirovnal bývalé protikandidáty, nyní spojence k třem mušketýrům a prý by chtěl být alespoň Planchetem (sluha jednoho z mušketýrů - D´Artagnana, pozn. red.), řekl s nadsázkou.

Podpořit Drahoše přišli i někteří brněnští politici. „Vsadil jsem se o deset litrů slivovice. Ne že Jiří Drahoš vyhraje volby, ale že tady v Brně získá víc než dvě třetiny hlasů," vtipkoval náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Na rozdíl od podporovatelů Jiřího Drahoše se brněnští podporovatelé Miloše Zemana se současným prezidentem v Brně už do voleb nepotkají. Jak Zeman již dříve avizoval, do termínu konání druhého kola voleb už po krajích jezdit nebude. Soustředit se chce zejména na televizní debaty.