Jižní Morava zatím letošnímu řádění povodní uniká, ale zapojuje se do pomoci postižených oblastem. Jihomoravští hasiči stavěli protipovodňové hráze v Praze, kraj pošle na likvidaci škod milion korun a lidé zakládají už první sbírky oblečení a materiálu. Podle Povodí Moravy však neustávající déšť může zvednout hladiny řek i v Jihomorav­ském kraji.

Na Znojemsku se s povodněmi potýkala v minulých letech hned několikrát malá obec Podhradí nad Dyjí. Její obyvatelé čekali už od neděle, že Dyje v jejich obci opět stoupne na třetí stupeň, tedy stav ohrožení. „Tentokrát žádná opatření asi nebudou třeba. Voda už klesá," přiblížil v pondělí odpoledne Oldřich Tesárek z Podhradí, který má minulé povodně v jeho obci ještě v živé paměti. Lituje, že se v Podhradí dosud nedodělala protipovodňová zeď slibovaná vodohospodáři i vrcholnými politiky. „Plán je, stavební povolení taky, ale kvůli nedostatku peněz se stavba odložila na neurčito," posteskl si Tesárek. On i jeho sousedé tak mají obavy, že by nějaké ničivé povodně mohly v budoucnu opět na jejich domky udeřit. „V tomto století už v naší obci byly třikrát," připomněl povodně z roku 2002 a dvojité záplavy v roce 2006.

Každý rok

S obavami vzhlíží poslední dny k nebi také starosta Rohatce na Hodonínsku Miroslav Králík. Povodně se Rohatce dotknou skoro každý rok. Obec leží na dolním toku řeky Moravy a nízko položené domky zasáhly bleskové povodně i přívalové deště. Několikrát se musely rodiny i evakuovat. „Od té doby, co jsou povodně v Čechách, průběžně sleduji internet. Obavy nemám ani tak z deště, jako spíš z toho, co přijde z hor, protože to se s určitou prodlevou pak projeví u nás," řekl k aktuální situaci Králík.

SLEDUJTE POVODNĚ ONLINE MINUTU PO MINUTĚ - ZDE

Jihomoravský hejtman Michal Hašek v pondělí z pozice předsedy Asociace krajů svolal videokonferenci všech hejtmanů v republice včetně pražského pověřeného primátora. „Dohodli jsme se, že nepostižené kraje darují peníze na odstraňování škod po povodních. Jihomoravskému zastupitelstvu doporučím poskytnutí daru ve výši jeden milion korun," sdělil Hašek. Zveřejnil také emailovou adresu povodne2013@asociacekraju.cz, na které lidé a firmy mohou nabízet svou pomoc. Přišel také s myšlenkou, že na odklízení škod mohou pracovat nezaměstnaní.

V neděli vyrazilo do Prahy z jižní Moravy šestatřicet dobrovolných i profesionálních hasičů. „Stavěli protipovodňové hráze a večer se vrátili zpět do Brna. Na místě ještě jsou dva střelmistři, kteří odstřelovali překážející ponton," sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Pokud o to postižené kraje požádají, mají jihomoravští hasiči připravenou i záchranou techniku jako velitelské auto, kontejner nouzového přežití, několik člunů nebo mobilní čerpací stanici.

Jižní Moravu záplavy zatím příliš nepostihli, hasiči vyjížděli jen k několika případům zatopených sklepů na Hodonínsku a odklízeli nános bahna na silnici. „Evidujeme spíš zvýšený počet výjezdů k popadaným stromům, což zřejmě souvisí s mokrým počasím," dodal Mikoška.

Prvního stupně povodňové aktivity dosáhla hladina Dyje pod Znojmem v neděli 2. června 2013 odpoledne.1. povodňový stupeň

První povodňový stupeň se v pondělí na jihu Moravy držel celkem na pěti místech. Kvůli upouštění vranovské přehrady a Nových Mlýnů vystoupala Dyje na první stupeň v Ladné, Trávním Dvoře, Znojmě a Vranově. „V úterý a ve středu má v Jeseníkách a Beskydech napršet až čtyřicet milimetrů srážek. Vzhledem k nasycenosti povodí se dají čekat vzestupy hladin na tocích. Nelze vyloučit ani dosažení stupňů povodňové aktivity na dalších místech," sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Meteorologové předpovídají, že déšť na jihu Moravy vydrží minimálně do čtvrtka.

Charita Vyškov v pondělí odstartovala materiální veřejnou sbírku na pomoc lidem zasaženým povodněmi. Potřebné jsou podle Elišky Popelové desinfekční prostředky, čisticí prostředky na podlahy, okna, nádobí, stavební kolečka, lopaty, krumpáče, vědra, košťata nebo třeba pracovní rukavice. „Aktuálně mapujeme situaci ve spolupráci s ostatními charitami. Budeme vděční za jakékoliv prostředky v libovolném množství. Dárci je můžou nosit do sídla Charity Vyškov v Morávkově ulici," poznamenala za vyškovskou charitu Popelová.

Povodně nabouraly jízdní řád železniční dopravy. Mnohé rychlíky v pondělí přijížděly do Brna s více než hodinovým zpožděním. „Za komplikace může noční uzavření nádraží v Kolíně, které trvalo od nedělního podvečera až do čtyř hodin ráno. Nyní už jsou sjízdné dvě koleje alespoň rychlostí čtyřicet kilometrů v hodině a situace se stabilizovala," komentovala mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Zpoždění desítky minut nabíraly i rychlíky ze směru od Plzně.