Podle mykologa Vladimíra Antonína z houbařské poradny Moravského zemského muzea se tyto hřiby dají najít především na dřevu listnatých stromů. „Například hlíva ústřičná roste v lesích nejčastěji na bucích, v zahradách pak na ořešácích. Penízovku objeví houbaři na nejrůznějších listnáčích. Je to zimní houba, pro kterou je teď venku ideální počasí. Jako jedna z mála hub snese mráz až do deseti stupňů, i po něm je stále dobrá k jídlu,“ řekl Antonín s tím, že to samé se o ostatních hřibech říct nedá.


Teplejší zima vyhovuje také jidášově uchu. Je to houba, která roste celý rok, ale nemá ráda mráz. „Název hřibu je odvozený od jeho tvaru. Často se mu říká černá houba. Hojně se používá v čínské kuchyni a nejčastěji roste na mrtvém dřevě černého bezu,“ doplnil Antonín.
Někteří Brňané vyrazili na houby mezi svátky. „Nasbíral jsem téměř kilo hlívy ústřičné a to jsem šel jen okolo Brněnské přehrady,“ popsal svůj úlovek například Čestmír Novák.


Příznivé počasí pro houby potrvá podle meteorologů ještě čtrnáct dní. „Teploty nad nulou zůstanou ještě dva týdny, během nich přijdou mírné srážky,“ upozornil Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.