Internetová databáze pomůže při orientaci na hřbitovech. „Jdeme s dobou. Usnadní nám práci v kanceláři a lidé najdou základní informace o hrobech bez toho, aby museli jet k nám," popsal náplň projektu ředitel Správy hřbitovů Brna Marek Šamšula.

„Použili jsme přístroj, se kterým jsme nad  územím létali bezpilotně. Snímky mají rozlišení až jeden centimetr na pixel," vyjádřil se k technice výkonný ředitel dodavatelské firmy Zdeněk Laška.

Zájemci mohou zjistit polohu náhrobku, vyhledat příbuzné podle jména nebo vyhlédnout si polohu hrobového místa. Bezpilotní systém dron ušetřil peníze i čas.  „Muselo by to fotit tak deset lidí dva roky. Dron to udělá přesně, je to hotové za pár dní a určitě je to levnější," uvedl Šamšula.

S jeho tvrzením souhlasí i Jakub Karas, který dohlížel na přístroj při snímkování hřbitovů. „Ze způsobů, které se používaly předtím, například laserové skenování, je tohle zatím nejefektivnější a asi i dlouho zůstane," uvedl. „S klasickou geodezií to trvá týdny," zdůraznil Karas.

Charakteristika projektu
- území mapování: 11 brněnských hřbitovů o rozloze 80 hektarů
- počet použitých dronů: jeden
- rozlišení snímků: jeden centimetr na pixel
- doba náletů: Ústřední hřbitov za jeden a půl hodiny, Žebětín za deset minut
- cena použitého dronu: 300 až 500 tisíc korun
- využití: geodezie, mapování terénu, událostí, podzemí

Naproti tomu dron vykonává práci téměř sám. Pracovníci podle zadání objednavatele vytvoří mapu. Ta pak slouží jako plán letu. Přepošlou jej dronu, nastaví detaily snímaní a místo letu. „Do výšky se vznese jedním kliknutím," řekl Karas.

Doba letu pak záleží na velikosti plochy. „Menší hřbitov v Žebětíně jsme měli hotový za deset minut. Ústřední hřbitov nám trval jeden a půl hodiny. V tomhle rozlišení jsme létali ve výšce šedesát metrů," popsal mapování Karas.

Když přístroj dokončí zadání, automaticky se vrátí na výchozí místo. „Pak s ním ručně přistaneme. Stáhneme fotografie a určíme polohu snímků," uvedl.

Informace pak spojí s databází hřbitova. „Na základě fotomapy vytvoříme digitální verzi. Načítáme ji do systému, uložíme i číslo hrobu podle fotky," popsal postup digitalizace Karas.

Internetová verze brněnských hřbitovů bude hotová pravděpodobně na podzim. Pracovníci v současné době systém digitalizují. Je to nejdelší část projektu. „Mapové podklady jsme měli do týdne," uvedl Karas. Samotné snímkování je z procesu nejjednodušší.

Drony mají využití hlavně v klasickém mapování. Používají je ale i při dopravních nehodách nebo zjišťování rozsahu povodní. Stavitelé ho nechávají monitorovat areály, aby mohli sledovat postup prací. „Dělají s ním i videoprůlety nad nějakou akcí. Posílají jej také do dolů a lomů, dokáže pro ně vytvořit i jednoduché trojrozměrné modely," tvrdí Karas.

Za novou databázi zaplatí město asi čtyři sta tisíc korun.  „Magistrátu jsme sdělili, co navrhujeme. Výsledek by měl být prospěšný pro nás i pro ně," uzavřel Šamšula.

Havárie dronu nad Ústředním hřbitovem ale do projektu nepatřila. „Strážníci vše prověřili a zjistili, že se jedná o bezpilotní letecký systém, kterým specializovaná firma prováděla snímkování v oblasti životního prostředí," vysvětlil Simandl.

Karas uznává, že nehody někdy stanou. Pracují ale na tom, aby byli drony byli co nejbezpečnější. Plánují například padáky. „Při poruše budou pomalu pozvolna klesat a nikomu neublíží. Mají i hodně automatických pomocníků, když dojde k problémům, začne přistávat," uvedl Karas.

JANA STANKOVÁ