Před třetí hodinou odpoledne se před halou kroutí více než padesátimetrová fronta. U vchodu diváky vítá bojovník v samurajském brnění. Na show už poněkolikáté přišla i Věra Makalová z Brna. „Jdu se podívat kvůli mojí třináctileté vnučce, která chodí na taekwondo. Ale celá show mě moc baví, neuvěřitelné bylo vždycky vystoupení bubeníků," říká, zatímco se fronta pomalu posunuje. Ze tři a půl tisíce sedadel v hale Vodová jich mnoho volných nezůstane.

Podlahu pokrývá modrý koberec a zadní stěnu naproti divákům zdobí plakáty s čínskými symboly. Pod nimi je zavěšený buben. Ten se poprvé rozezní ve čtvrt na čtyři a na plochu vkročí tři muži v japonském tradičním brnění a symbolicky pozdraví diváky. O chvíli později už do haly vtrhne taneční skupina Mighty Shake s choreografií inspirovanou filmem Matrix, který je prodchnutý bojovým uměním.

Show moderuje herec Jiří Mádl, který se oblékl do kimona. Ještě než pozdraví diváky, prorazí rukou dřevěnou desku. „Teď budu chvíli předstírat, že mě nebolí ruka," zahájí svůj proslov, ve kterém děkuje sponzorům, pořadatelům i divákům. Vyzná se také obecenstvu, že jeho kariéra v bojovém umění skončila v šesti letech. „Na svém třetím tréninku karate jsem si potřeboval skočit na záchod. A protože jsem se styděl zeptat, kde je, počural jsem si kimono. Od té doby mě tam nikdo neviděl," svěřuje se Mádl.

Rituální Lví tanec původem z Číny už zahájí bojová vystoupení. Podle tradice má přinést štěstí, bohatství a odhánět zlé duchy. Na ploše zatančí dva lvi, jeden červenočerný a druhý zlatý, z nichž každého vedou dva tanečníci. Obří hlavy na kostýmech mrkají očima a vyplazují jazyky.

Své umění s nunčaky předvádí jedna z hlavních hvězd večera Španěl Pablo Camacho. Toho střídají bojovníci stylu aikibudo, jejichž soubojům dodává na dramatičnosti bubnování skupiny NeoPercussio. V netradičních kostýmech se představí brněnští judisté, kteří oblečení v károvaných košilích a kovbojských kloboucích odehrají pravou rvačku z divokého západu. Taekwondo Brno zasypalo plochu dřevěnými třískami, které odletovaly z přerážených prken a tyčí.

Z Prahy přijel představit brazilské jiu jitsu vedoucí skupiny Global BJJ – Tiger Gym Praha Miloš Bosák. „Je to něco jako vylepšené judo. Pro běžné judisty boj končí shozením na zem, ale pro nás tím teprve začíná. Popularita tohoto sportu stoupá, protože bojovníci v klecích poznávají, že právě souboje na zemi ve většině případů zápas rozhodnou," vysvětluje Bosák, který s sebou přivezl dva mladé svěřence. Chce tím ukázat, že bojové umění mohou dělat lidé každého věku. „Pro děti je to výborná škola pro život. Získají prostorovou orientaci, kondici a zároveň se naučí disciplíně a respektu k autoritám," dodává.

Hlavní hvězdou letošní Budoshow je hollywoodská kaskadérka Cynthia Rothrocková, na první pohled drobná žena, která ale záhy předvede, že umí srovnat o dvě hlavy vyššího bojovníka. „Je to tu skvělé, moc se mi líbí architektura, jídlo je výborné a všichni lidé tu jsou tak vřelí," pochvalovala si kaskadérka. Návštěvníkům ještě prozradila, že se nejspíš objeví v připravované ženské verzi filmu Expendables. Hned poté s pomocí dlouhého meče srovná na hromadu hned tři protivníky.