Hlavním posláním festivalu je oslavit Mezinárodní den kávy, který připadá právě na prvního října. V Brně budou oslavy tradičně velkolepé. Potrvají celý týden, na který si připravily program a různé akce desítky brněnských kaváren. „Chceme představit pestrost brněnských kaváren, letos se jich zapojilo osmašedesát. Osobně jsme je prověřili, správně připravují espresso a podávají kapučíno s bohatou pěnou a teplotou, která není životu nebezpečná,“ zmínila Eichlerová.

Seznam zapojených kaváren najdou lidé na webových stránkách akce. Mnohé připravily kromě kávových specialit i kulturní program. Jednou ze zapojených je i nový podnik Café Localité. „Na pondělní večer jsme připravili ochutnávku káv. V týdnu lidem několikrát předvedeme Latte Art, tedy malování mlékem do kávy, v kavárně zahraje živá hudba a nachystali jsme také přednášky,“ pozvala majitelka kavárny Hana Demelová.

V zoo se narodila vzácná želva. Hosty překvapí i největší druh holuba na světě
V zoo se narodila vzácná želva. Hosty překvapí i největší druh holuba na světě

Oslavy vyvrcholí příští víkend. Na nádvoří Staré radnice a v nově otevřené budově tržnice na Zelném trhu budou Trhy kávy. „Lidé mohou v sobotu i v neděli ochutnat kávu z dvaadvaceti stánků českých i zahraničních, převážně malých, pražíren kávy. Celkem se jich představí šestadvacet, některé ovšem zůstanou pouze jeden den,“ lákala koordinátorka Eichlerová.

Na trhy si zájemci musí koupit lístek. V předprodeji stojí tři sta korun, na místě 333 korun. Jednodenní vstupné si pořídí za stokorunu. Se vstupenkami se lidé dostanou také na množství přednášek o kávě či do kávové laboratoře. Součástí Trhů kávy je i Soutěž baristů.

Brno je kávové nebe, říká koordinátorka Týdne kávy

Brno /ROZHOVOR/ - Káva je pro ni srdeční záležitostí. S týmem stejně zapálených kávových nadšenců již sedmým rokem Kateřina Eichlerová připravuje brněnský kávový festival Týden kávy. „Těší mě, že na akci potkávám čím dál více důchodců, kteří nás často překvapují, jak jsou v kávě vzdělaní,“ říká Eichlerová.

Jak vznikl festival Týden kávy?
Existenci Mezinárodního dne kávy jsme objevily náhodou s kamarádkou, když jsme hledaly téma pro narozeninovou oslavu. Byly jsme kávou pohlceny. První roky si festival hledal místo, postupně se ale rozrostl.

Při tiskové konferenci k Týdnu kávy jste novinářům naznačila, že letošní ročník je možná poslední. Proč?
V akci bych ráda pokračovala, ale s ohledem na to, kolik sil, času i peněz nás její příprava stojí, jsme si řekli, že pokud do konce roku nepodepíšeme smlouvy s velkými partnery, bude mít festival minimálně roční pauzu.

Brno by se dalo označit za město kaváren. Jak hodnotíte jejich kvalitu?
Myslím, že roste. Pestrost kaváren v Brně i druhů nabízených káv je neuvěřitelná. Občas mám pocit, že tady žijeme v kávovém nebi. Kvalitní kavárny jsou na každém rohu, a jsou cenově dostupné. Navíc se vyvíjí. Třeba před osmi lety, když festival začínal, nebylo běžné, aby tak mnoho kaváren nabízelo i pravidelný kulturní program. Kavárny byly již od nepaměti součástí Brna a stále přibývají nové. Je ale potřeba říct, že jich mnoho i zaniká. Otevřít si kavárnu totiž není jen tak. Není to práce o tom, že hodíte nohy na stůl a budete pouze popíjet kafe.

Brněnská vila Tugendhat.
Voda, utopené paneláky, otevřené vily. Architekturu lidé poznají jinak