Rekonstrukce opevnění, začínajícího pod restaurací Kozí Horka a končící u restaurace U Kotvy, začala loni v říjnu. „Srovnali jsme zatravňovací panely a dali pod ně nové betonové patky a podsyp," uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Součástí stavby bylo také odstranění osmi schodišť vedoucích k vodě. Nové postavili dělníci z betonu a opatřili zábradlím.

Podle Tomíčkové byl před opravou břeh Brněnské přehrady značně poškozený. „Voda svým působením poškodila opevnění a proud za ním vymlel drobné trhliny. Opravy byly nutné, abychom břehové hrany nádrže opět zpevnili," prohlásila.

Při závěrečných terénních úpravách dělníci srovnali rozkopanou zem, opravili cesty a zasadili trávu. Majitelce restaurace Zahrádka na Kozí Horce Ivetě Nehybové se ale výsledek nelíbí. „Zem je rozbitá, tam, kde rostla tráva, je jenom hlína a sem tam hromada písku. Začíná sezona, přichází stále víc lidí a čekají je rozježděné louky a rozbité prolézačky," postěžovala si Nehybová. Dodala, že kvůli zpoždění nového zábradlí museli čekat i na dopuštění vody do přehrady.

KLÁRA ČÁPOVÁ