Novým záměrem Provozně ekonomické fakulty je tak zvát každý semestr zahraničního odborníka na dlouhodobou výuku. Všichni studenti se s nimi poprvé seznámili při akci International Week. V prezentacích odborníci představili země a školy, z nichž přijeli. „Bylo to zajímavé obzvláště pro ty, kteří zvažují studijní pobyt Erasmus. Měli možnost poznat mnoho univerzit,” popsal Foltýnek. Studentům, kteří si zapsali určité předměty, zpestřili výuku přednášky hostů. Většinu programu ale organizátoři připravili pro zahraniční vyučující.

Přednášku o kapitálových trzích, kterou vedl Rafał Buła z Krakova, navštívil také student Vít Peterka. „Prezentace byla moc pěkná a interaktivní. Co mne ale lehce odradilo, byla horší angličtina vyučujícího. Možná to bylo z části dáno složitostí tématu, protože pochopit deriváty je náročné i v češtině,” popsal své dojmy.

Tématem celého týdne byly moderní výukové metody. Nejvíce hostů tak přišlo na workshop, kde se diskutovalo především o využívání informačních technologií a používání aplikací na chytrých telefonech a tabletech. „Bylo to o sdílení zkušeností. Vzájemně jsme se obohatili,” sdělil Foltýnek.

Hojnou účast měl také program, který pořádali organizátoři u příležitosti Světového dne etiky. Rozebíraným tématem na workshopu bylo plagiátorství. „Studenti podvádějí jak při seminárních, tak při závěrečných pracích. Nechají práci napsat někoho jiného a vydávají ji za svoji,” uvedla doktorandka Veronika Králíková, která workshop přednášela společně s Američankou Teddi Fishman.

Spolupráce s odbornicí ze zahraničí akcí International Week neskončila. Právě Teddi Fishman na univerzitě v následujícím semestru bude studenty učit o psaní závěrečných prací. „Má bohaté zkušenosti. Vyplývá to také z toho, že v zahraničí pracují s touto problematikou delší dobu a je skvělé, že k nám přišel odborník, který s touto tematikou aktivně pracuje,” doplnila Králíková.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ