V šest hodin večer, deset minut před začátkem utkání jsou sice lavice u stolů na pivovarské zahrádce zaplněné lidmi, modrobílý dres tam je ale jen jeden. A pak několik charakteristických šál. „Jsme připravení na velký nával fandů Komety. Ale moc tomu nevěřím. Venku je večer pořád ještě dost zima,“ obává se jeden ze dvou výčepních obsluhujících hos­ty.

To už začíná zápas, zatím bez valného zájmu fanoušků. Věnují se spíše vlastním rozhovorům a místo fandění je tak slyšet jen typický hospodský ruch. Když se ve druhé minutě dostává do šance brněnský Divíšek, ozvou se jen čtyři vzrušené hlasy. Když jde pak v osmé minutě Sparta do vedení, vypadá to, že se o hokej nikdo nestará.

O hokej se živěji zajímá jen parta kolem tří stolů blízko plátna. „Promítání jsem si nemohl nechat ujít. Snažím se Kometu podpořit jak to jen jde. Do Prahy jsem nejel jen kvůli nedostatku peněz,“ svěřuje se fanoušek, který se představuje jako Eendee.

Pomůže alkohol

Zároveň hlásí, že věří v obrat zápasu. „Snad i atmosféra bude lepší. Jak se lidé více napijí, budou víc i fandit. Pokusíme se to rozkřičet,“ usmívá se.

Vítězství Komety očekává také fanynka Sabina. „Vyhrajeme tři dva,“ tvrdí. O akci se dozvěděla na poslední chvíli. „Až do dneška jsem netušila, že promítání bude. Škoda že to neřekli dříve, přišlo by více lidí,“ říká.

Slova optimistů se začínají potvrzovat ve dvaadvacáté minutě zápasu. Při vyrovnávacím gólu totiž prakticky celé osazenstvo vybuchuje radostí. Nejaktivnější skupinka začíná skandovat a část ostatních lidí se k ní přidává.

Emoce vybuchují především při nevybíravých zákrocích hráčů soupeře na modrobílé hrdiny. „Mrtvej Sparťan, dobrej Sparťan,“ nese se nad brněnským náměstím.

To už ale přichází čtyřicátá minuta a opět výbuch euforie. Po akci Jaroslava Svobody totiž do sparťanské branky skóruje Radek Dlouhý.

Třetí třetina se pak už nese ve znamení ustavičného fandění a dvě minuty před koncem utkání, po další brance Komety, začíná oslava dalšího vítězství. „A v pondělí to ukončíme,“ těší se na domácí zápas fanda Eendee.