Bíla kočka s velkou černou skvrnou přes oko nesměle nakukuje dovnitř. Nakonec se ale odvážně připojí k ostatním. „Koukej, támhle jsou další kočky. A dokonce i tygři a lev," upozorňuje ji matka.

Po čtyřech se na parketu plazí i malá zelená želva a usmívá se na příchozího krokodýla. Za ním už se hrnou žáby, mlok a papoušek.

Pozornost na sebe strhává ježek s obrovským javorovým listem napíchnutým na jedné z bodlin. „Babi, já chci jít příště za ježka. Ušiješ mi takovou masku?" žadoní asi pětiletá dívka převlečená za berušku a spravuje si křídlo. Mezi zvířaty se mihne i několik princezen nebo čaroděj.

Na pódium vystupují dvě dámy v červeném a žlutém oblečení. „Toto jsou tetiny Matylda a Klotylda," představuje je klaunka Zuzka. Zároveň láká ostýchavé děti, aby přišly blíž. „Pojďte a přidejte se k nám, ať si vás můžu všechny pěkně prohlédnout," vykřikuje Zuzka.

Akci zahajuje skupina mažoretek. „Některým z nich jsou teprve čtyři roky," upozorňují tetiny a povzbuzují všechny přítomné k velkému potlesku.

Pak už se všechny maskované děti řadí za sebe a sálem se ozývá hlášení nádražního rozhlasu. „Z páté koleje v brněnské zoo odjíždí veledůležitý vlak až na divoký západ. Zamávejte rodičům a jedem," upozorňuje hlas. Děti se na oko loučí se svými příbuznými, některé se ale nechtějí pustit maminčiny ruky.

Tetiny upozorňují na nebezpečí, které by dětem mohlo na divokém západě hrozit od indiánů. „Naučíme se proto jeden tanec, ano? Nejprve nasedneme na koně a jedeme dopředu, pak dozadu. Zamáváme krásné Marry a pošleme ji vzduchem pusu," popisuje Matylda.

Maminka kočky a tygra Hana Svobodová se snaží tancovat s dětmi, ale za chvíli to vzdává. „Nejsem schopná si zapamatovat, jak jsou všechny ty kroky po sobě. Už jsem na takovou zábavu asi stará," říká s úsměvem. Dodává, že na akce do zoologické zahrady chodí s dětmi několikrát do roka. „Je to tu vždy perfektně připravené a děti to baví," tvrdí.

Zatímco maminky a babičky se snaží zapojit, tatínci většinou jen nečinně přihlížejí. „Vzala mě sem manželka, že to bude pěkný rodinný výlet. Mě to tu zrovna dvakrát nebaví, ale dcera vypadá, že si to užívá," uvažuje jeden z nich.

Přesto se tetiny snaží zapojit i dospělé. Několik otců musí bojovat s lasem. Na divokém západě s ním totiž umí zacházet každý.

Na akci dorazila s šestiletou dcerou také Eva Solaříková. „Jsme tady náhodou, proto nemáme masky. Do zoo jsme totiž původně šly jen na sobotní výlet. Netrpělivě čekáme, kdy vylezou lední medvíďata. Říkaly jsme si, že by byla dobrá náhoda, kdybychom byli u toho, kdy poprvé vystrčí čumáky na denní světlo, prý by to už mělo být každou chvíli," říká Solaříková.

Podle mluvčí zahrady Moniky Brindzákové ale medvědice Cora svá mláďata zatím z porodního boxu pustit nechce. Lidé však už mohou na internetových stránkách zahrady hlasovat o jejich jménech, a to i přesto, že ošetřovatelé zatím neznají pohlaví zvířat. Hlasující mohou vybírat ze čtyřiadvaceti jmen. „To proto, že se medvíďata narodila loni 24. listopadu," upozornila Brindzáková.