Těsně před šestou hodinou to v konferenčním sále Moravské zemské knihovny hučí jako v úle. Lidé se tísní podél stěn, několik jich muselo zůstat před vstupními dveřmi. „Mikrofony jsou po celou dobu přenosu zapnuté. Takže kdykoliv do nich pro­mluvíte, budete ve vysílání,“ připomíná Veselovský zástupcům nejsilnějších politických stran kraje.

Na smršť otázek z publika čeká občanský demokrat Václav Mencl, jednička kandidátky TOP 09 Anna Putnová, stejně jako lídryně komunistů Zuzka Bebarová-Rujbrová, křesťanský demokrat Stanislav Juránek a Michal Babák z Věcí veřejných. Na poslední chvíli do sálu svižně vkráčí i jihomoravský sociálnědemokratický lídr Bohuslav Sobotka, přestože na krku má po nedávném útoku na předvolebním mítinku ještě stále zpevňující límec.

„Posviťme si na politiky,“ nabádá diváky úvodní rozhlasová znělka. Nahrávka pokračuje hlasem Veselovského, zatímco skutečný moderátor mlčky přerovnává papíry s poznámkami. Naposled si spraví stopku s mikrofonem. A pak už k divákům promluví naživo. „Dobré odpoledne, dámy a pánové. Začíná jedenáctá předvolební debata Českého rozhlasu před letošními sněmovními volbami,“ říká Veselovský a živé vysílání začíná.