Bohaté ochutnávky nabízí stánky v pavilonu A. „Návštěvníci se mohou seznámit s výrobky vystavovatelů, ochutnat je a samozřejmě i koupit. Chybět nebude představení kvalitních druhů piva z malých pivovarů nebo ochutnávky nejlepších jihomoravských vín či destilátů," pozvala návštěvníky ředitelka Salimy Věra Menšíková.

V pavillonu se uskuteční také kuchařské exhibice, kde kuchařské týmy připraví jídla z regionálních surovin.

Milovníci kávy si mohou na výstavišti vybírat z více než třiceti značek tohoto nápoje. „Součástí veletrhu je i soutěž baristů v přípravě tradičních i netradičních druhů kávy," sdělila Menšíková.

Poprvé Vietnam a Maroko

Spolu se Salimou se konají ještě další veletrhy zaměřené na potravinářské technologie a výrobu obalů a tisk. Generální ředitel brněnských veletrhů Jiří Kuliš si zájem vystavovatelů pochvaluje. „Přijede o patnáct procent více firem než před dvěma lety a budou tu zástupci čtyřiatřiceti zemí, což je nárůst o osm států. Poprvé se na veletrhu představí Kazachstán, Maroko a Vietnam," přiblížil Kuliš.

Přestože je veletrh určený především obchodníkům a výrobcům, po letech se otevřel i laickým návštěvníkům. Mají na výstaviště přístup od jedné hodiny odpoledne a vstupné je stojí padesát korun na den. „Je to kompromis, protože vystavovatelé mají zájem, aby veletrh navštívili především lidé z oboru, ale zároveň jim názor běžných návštěvníků poslouží jako ukazatel kvality výrobků," doplnil Kuliš.

Hlavní partnerskou zemí Salimy je letos Polsko, které bude na veletrhu zastupovat skoro šedesátka firem.

close Salima letos nabídne ochutnávky i souboje. zoom_in
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

O návštěvě Salimy uvažuje Jiří Stehlík z Brna. „Rád chodím na farmářské trhy a ochutnávám různé speciality. Líbí se mi, že kromě jídla tam je i výběr piva a vína," řekl.

Na veletrhu budou mít prostor i jihomoravské potraviny. Kromě vlastních stánků výrobci dodají také potraviny pro představení středních odborných škol. „Studenti předvedou filetování pohořelického kapra, naporcují a upraví krocana a také králíka. Vybrali jsme schválně tradiční regionální suroviny. Studenti návštěvníků také předají rady, jak si je mohou uvařit doma sami," sdělil předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.

Zpestřením bude také pokus o rekord, který chtějí získat pekaři v pletení pletýnek na čas.