VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Špilberku plní hostům přání v prostorách po Wehrmachtu

Brno /TEST BRNĚNSKÝCH RESTAURACÍ/ - Středověká atmosféra v restauraci na Špilberku dýchá z jídelního lístku i kachlových kamen. Zájemci si pochutnají na divočákovi i kostech.

29.3.2014
SDÍLEJ:

Navázat na slávu hradní restaurace v osmdesátých letech, kdy byl podnik na Špilberku jedním z nejvyhlášenějších v Brně. Takový byl cíl při rekonstrukci prostor za branami hradu.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Navázat na slávu hradní restaurace v osmdesátých letech, kdy byl podnik na Špilberku jedním z nejvyhlášenějších v Brně. Takový byl cíl při rekonstrukci prostor za branami hradu. Podle šéfkuchaře a provozovatele restaurace U Dřevěného stolu Jiřího Dlapky se to povedlo. „Obsluha je milá a pozorná, prostředí zkrátka jako na hradě, lístek je originální a drží se stylu restaurace," říká Dlapka. Restauraci hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Autobus na Špilberk moc často nejezdí, proto lidé musejí spojit návštěvu podniku chtě nechtě s procházkou. „Alespoň ten oběd shodím už dopředu při výšlapu do kopce," směje se Dlapka. I cestu do restaurace chválí. „Když jsem tam kdysi pracoval na praxi, holky se po cestách bály bez doprovodu chodit. Tolik tam bylo v zarostlých a neupravených houštinách otrapů," popisuje.

Vchod do v půli března znovuotevřené restaurace vede z nádvoří, je ale mírně matoucí. Přede dveřmi je vystavený jídelní lístek, jenže vedou přímo do kuchyně. „Musíte to obejít přes kavárnu," vysvětluje číšník. Ve dvě hodiny odpoledne je u stolů prázdno. Prostorám, kde kdysi jedli vojáci Wehrmachtu, vévodí masivní dřevěné sloupy a trámy. K nim ladí těžké stoly a lavice. Starodávnou atmosféru dotvářejí kachlová kamna. „Nejlepší ze všeho je, že nikde není ani náznak reklam. Dokonce ani na stole nejsou otravné nabídky marlenek a speciálních čajů," usmívá se Dlapka.

Servírka v bílé košili a vestě přináší jídelní lístky. „Obědové menu je sice určené pro zaměstnance hradu, ale ráda vám je přinesu také. Dostanete cokoli chcete," nabízí s úsměvem. Dlapka pročítá lístek. „Je příjemně krátký a přehledný, jídla mají smysl. Zvěřina nebo úhoř ladí k podobě restaurace. Navíc je u každého jídla rovnou vhodná příloha, protože kuchař ví nejlépe, co se k čemu hodí," upozorňuje například na méně časté byliny nebo bylinkové jáhly.

Nadšený je i z menších jídel k pivu. „Morkové kosti s křenem a rozpečeným chlebem jsem snad ještě v žádné nabídce neviděl. Je to výborný nápad, zvlášť do hradní restaurace," říká.

Navázat na slávu hradní restaurace v osmdesátých letech, kdy byl podnik na Špilberku jedním z nejvyhlášenějších v Brně. Takový byl cíl při rekonstrukci prostor za branami hradu.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Nakonec přece jen drobné chyby najde. „Italský dresing ani chléb s panchettou sem nepatří. Je ale pravda, že ve zdejším vězení bývali často i Italové, takže nakonec je to přece jen stylové," směje se.

To už číšnice přináší houbovou polévku a kachní roládu. Polévka je horká, hustá a příjemně nakyslá po smetaně. Brambory nejsou rozvařené ani nedovařené. Příjemným překvapením je, že místo obvyklých žampionů v ní plavou lesní hřiby. „Roláda je také chutná. Líbí se mi, že i listy rukoly jsou dochucené a na talíři se neválejí jen tak nazdařbůh," pochvaluje si šéfkuchař.

Druhé jídlo servíruje obsluha na vyhřátých talířích a k ochutnání láká už způsobem servírování. Plátky husího masa s vypečenou kůží leží na bramborových roládách, které jsou perfektně propojené s nasládlou cibulkou. Přestože jde o obědové menu, není problém se z porce přejíst. „Úhoř není vysušený, což je hlavní. Chtěl by ale trochu dosolit," upozorňuje Dlapka.

Při dalším soustu ale mění názor. „Stačí s masem nabrat na vidličku i ořechy a jablko, chutě se pak příjemně doplní," říká. Chválí i bramborovou kaši s křenem. „Poctivá, domácí, z žádných polotovarů," pokyvuje hlavou.

Morkovou kost jako dezert, kterou Dlapka nepustil z hlavy, mu ale číšník nedoporučuje. „To už byste asi nesnědl," poznamenává. Možností ochutnat ji ale bude mít šéfkuchař zřejmě ještě dost. „Rád se přijdu podívat třeba na večery s cimbálem. Líbí se mi tu natolik, že bych zde oslavil i zlatou svatbu," dodává.

Autor: Anna Fajkusová

29.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Betlémské světlo dovezla z Vídně čtveřice skautů.
1 21

Skauti přivezli z Vídně Betlémské světlo. Předávali ho už na nádraží

Auto taxislužby najelo na tramvajový ostrůvek na ulici Křenová v Brně. Nehoda se obešla bez zranění.
4 7

OBRAZEM: Taxikář zdemoloval zábradlí na zastávce v Křenové ulici

V Lužánkách si děti vyrobily vánoční ozdoby nebo papírový betlém

Brno /FOTOGALERIE/ – Vyrobit si vlastní ozdoby na stromeček, vyzkoušet si vánoční zvyky nebo si poslechnout koledy. Desítky rodin s dětmi zamířily v sobotu na akci Vánoční domeček do Střediska volného času Lužánky v Lidické ulici.

Čekají nás Vánoce na blátě. Na Štědrý den bude až pět stupňů nad nulou

V noci bude mrznout, ale přes den se zřejmě průměr nejvyšších teplot v Česku udrží další čtyři týdny nad nulou. Na Štědrý den může teplota přes den dosáhnout až plus pěti stupňů Celsia. Má pršet, nebo padat déšť se sněhem. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a krátkodobé předpovědi ústavu.

Chanukový svícen opět září ve vile Stiassni. Po 80 letech

Brno /FOTOGALERIE/ – Výjimečná událost, jakou vila nezažila celá desetiletí, se v pátek odpoledne odehrála v brněnské vile Stiassni. Po osmdesáti letech tam totiž členové Spolku přátel vily Stiassni a brněnské Židovské obce zapálili chanukový svícen.

Nerad se stěhuji, chci se zabydlet, říká brněnská posila Langhamer

Brno /ROZHOVOR/ – Po pěti letech v zámoří se rád vrací zpět do českého hokeje. Brankář Marek Langhamer posílil brněnskou Kometu a v reprezentační pauze má nyní dost času zvyknout si na evropské větší kluziště. Především se však těší na vytíženost. Muž se dvěma starty v NHL v dresu Arizony Coyotes v poslední době v zámoří strádal a prostor nedostával ani na farmě v Tucsonu. „Bylo to pro mě docela dost nepříjemné,“ přiznává čtyřiadvacetiletý gólman, který v Kometě zůstane minimálně do konce sezony.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT