Hlavní hvězdou programu je Ital Stefano Ciotti, který je držitelem michelinské hvězdy. Tu komisaři udělují jen nejlepším restauracím na světě. „Ciotti každý den předvede několik kuchařských show," popsala mluvčí akce Jana Leitnerová.

Poprvé budou na festivalu kuchaři soutěžit. Do soutěže Czech Specials se zapojí hotel Slavia, Prominent restaurant a Noem Arch restaurant. „Do pokrmu musí použít moravské víno," uvedla Leitnerová.

Na programu je i ukázka sabráže tedy metoda otevírání lahve pomocí šavle. Tímto způsobem láhev piva Starobrno Reserva otevře trojnásobný mistr světa v této disciplíně Kamil Prokeš. „Hlavní rozdíl při sabráži mezi pivem a vínem je v tlaku uvnitř láhve. Ten je u piva pětkrát menší," poznamenal Prokeš. Pivní láhev dokáže kromě šavle otevřít i dezertním talířem, popelníkem nebo sekerou. „Lidé ochutnají i Starobrno nefiltrovaný ležák a nový extra chmelený Starobrno Drak," uvedla Kateřina Beute z pivovaru.

Na hradbách otevře své stánky čtrnáct vyhlášených brněnských restaurací. Kuchaři v nich nabídnou degustační porce vybraných jídel. Lidé za ně zaplatí festivalovou měnou florény. „Jeden florén má hodnotu pětadvaceti korun," sdělila Leitnerová.

Kulinářský areál na hradě otevírá v pátek v jednu hodinu. Vstupné stojí 1550 korun. V ceně je třicet florénů na útratu. Děti do šesti let mají vstup zdarma. „Ve vstupence je zahrnuta i afterparty, která začíná v deset hodin večer a končí ve dvě ráno," řekla Leitnerová. Večírek je jednou z letošních novinek.

V sobotu i v neděli festival začíná v jedenáct dopoledne. Sobotní program končí v devět hodin večer, nedělní o dvě hodiny dříve. Vstupné je ve víkendové dny pět set korun a v ceně je deset florénů.

Loni akci nepřálo počasí. I tak přišly čtyři tisíce lidí. „Odhadujeme, že návštěvnost bude přes pět tisíc osob," řekla mluvčí.