Ve druhé polovině dubna se do sázení révy dají lidé ze sdružení Vinice Špilberk. A to i přesto, že brněnští radní ze svého posledního zasedání stáhli kvůli několika formálním nedostatkům schválení smlouvy o vzájemné spolupráci. „Ještě ji dopracujeme. Na jednání se vrátí příští týden," sdělil náměstek brněnského primátora Ladislav Macek.

Právě už za týden začnou členové sdružení na pozemku nad Pellicovou ulicí pracovat. „Vyměříme a zatlučeme kolíky, u kterých réva poroste. Sazenice už máme připravené," uvedl Jiří Nečas ze sdružení.

Kolem čtyř stovek hlav se rozdělí mezi dvě odrůdy. Ve svahu poroste rulandské šedé a ryzlink rýnský. „Jsou to historické druhy, které si vymínili památkáři. Ale kupodivu jsme měli stejný názor a na odrůdách se shodli," poznamenal Nečas.

Památkáři také rozhodli o tom, že se víno na Špilberku bude pěstovat původním způsobem. „Réva poroste u kůlů," řekl ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala.

Právě tato městská společnost upravila pozemek tak, aby vyhovoval novému účelu. Její zaměstnanci odstranili šeříky a z akátových tyček postavili hrázky, které slouží jako protierozní štít. Město za úpravu zaplatilo dvě stě tisíc korun. Dalších dvacet tisíc stály sazenice vinaře.

Brno už dva obecní vinohrady má. Ale zřídily je radnice městských částí. První v roce 2004 na Vinohradech a druhý v roce 2007 v Bohunicích.