Zda stavba unese takovou zátěž, zatím představitelé města nedovedou potvrdit. „Jestli se tam tak velký počet lidí opravdu vejde, je teď těžké odhadovat. Uvidíme až podle toho, jak opravy stadionu pokročí," nastínila náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková.

Slavná derby

Naposled přišlo víc než dvacet tisíc lidí na stadion v dubnu 1999 na utkání Boby Brno Sigma Olomouc. Bezbrankovou remízu tehdy vidělo 24 440 diváků. „Utkání s Olomoucí byla vždycky derby, společně se Slavií, Spartou nebo Baníkem měla největší náboj. Pro mě to jsou nostalgické vzpomínky na velké návštěvy, uprostřed stadionu byl vždycky neskutečně zaplněný kotel," zavzpomínal Švancara.

Zda se návštěvnost červnové akce číslům z roku 1999 přiblíží, záleží na dobrovolnících, kteří zchátralý stadion opravují. „Příští týden se pustíme do schodů od kotle, a když zvládneme celý sektor pro stání, rádi ho otevřeme. Apelujeme na lidi, aby se zúčastnili brigád v co největším počtu, aby se na stadion vešlo co nejvíc diváků," řekl Marek Fišer ze spolku Věříme Zbrojovce.

Už v sobotu bude na stadionu živo. Koná se tam další brigáda. „Budeme se snažit dostat pryč zbytky kmenů. To je sice strašná práce, ale o to potřebnější. Doufám, že přijde co nejvíc lidí. V poslední době brigádníky odrazovalo špatné počasí," sdělil Fišer.

Do práce se zapojí také sbor dobrovolných hasičů z Králova Pole. Se svou technikou pomůžou brigádníkům s kmeny. „Na pomoc přijede hasičská jednotka jako minule v jednom autě. Přivezeme s sebou hlavně pily, palice a ruční cirkulárku," přislíbil velitel královopolských dobrovolných hasičů Jan Šrůtek.

Nedělní dříči

Stadion bude pro dobrovolníky otevřený i v neděli. Sobotní oficiální brigáda začíná v devět hodin dopoledne. V neděli dopoledne stavební firmy prozkoumají stav schodů, na kterých se začne příští víkend pracovat. „V neděli chodí hlavně vytrvalí dříči. Po práci pak asi všichni společně pojedeme do Liberce podpořit Zbrojovku," odhadl Fišer.

Víkendové brigády se zúčastní také Petr Švancara. „Budu na obou akcích. Minule jsem se dlouho pral s jedním pařezem, v sobotu bych proto chtěl udělat kus práce. V neděli mám pracovní povinnosti v televizi, takže přijdu jen na chvíli," nastínil Švancara.

Lístky na jeho rozlučku s vrcholovou kariérou na stadionu se teprve začnou prodávat. Mají podle fotbalistova čísla devět na dresu stát devětadevadesát korun. „Chceme, aby prvních pět tisíc kusů šlo do předprodeje při posledním domácím ligovém zápase Zbrojovky proti Jablonci třicátého května," dodal Fišer.

KAREL SELINGER
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI