Devítka přihlášených týmů se chystá utkat v malém fotbalu o trofej nejcennější – hlavu barona Trencka a padesát lahví stejnojmenného piva. „Dnešek je spojený s padesátou reprízou Divadla II. pád Brno bezhlavě!, kde je jednou z hlavních postav hlava barona Trencka," vysvětluje v neděli moderátor Radek Petráš.

Zatímco večer bude patřit divadlu, odpoledne zasvětili organizátoři sportu. Konkrétně malé kopané. Přihlásit se mohl kdokoliv. Do hry se nakonec zapojuje devět týmů. „Jedním z nich je třeba družstvo Ultras Brigádníci, což je tým lidí, kteří se zasadili o to, aby stadion mohl znovu fungovat. Hodně si to tady odmakali," říká moderátor Petráš.

Své týmy sestavily do hry také některé brněnské firmy nebo třeba cizinci, kteří v Brně dlouhodobě žijí. „Mám velmi rád fotbal a chtěl jsem se zúčastnit tohoto přátelského zápasu. První hra byla docela tvrdá, ale bavil jsem se, i když jsme prohráli. Turnaj si užijeme a ohledně výsledků uvidíme," neztrácí optimismus Mohamed Aissa z Francie.

Za jeho tým Expats, postavený kolem centra pro pomoc zahraničním odborníkům, kopou také hráči z Izraele, Brazílie nebo Spojených států amerických.

Fotbalu neholdují jen muži. Dres firmy Lovemusic oblékla řada žen. „Všechny holky z našeho týmu mají rády fotbal. Pro nás je účast velká výzva, je tu totiž hodně dobrých mužstev," tvrdí neoficiální hlava fotbalistek Lucie Mičínová.

Zatímco družstva v patnáctiminu­tových utkáních poměřují síly, chystá se na večer exhibiční zápas. Fotbal si při něm zahrají i nevidomí borci z týmu Avoy MU Brno. „Slepí hráči hrají s pípajícím míčem. Pouze brankáři vidí a mohou je navádět," vysvětluje Petráš.

Koho nezajímá kopaná, může se zabavit na závodech dálkově ovládaných aut nebo si prohlédnout galerii na tribuně.

Vlají ve větru

Abstraktní obrazy si prohlíží například Karolína Hanzlová. „Zaujaly mne. Možná je to i prostředím, protože je mi sympatické, že umění netrčí někde v galerijních kobkách, ale pěkně tady vlaje ve větříku," myslí si návštěvnice Karolína Hanzlová. Plátna vystavují organizátoři z Galerie II. pád na zábradlí tribun.

Festival uzavře divadelní představení Brno bezhlavě! Komedii o terapeutické skupině Brňanů, z nichž každý něčím trpí, předvede divadlo již po padesáté.

Návštěvníci festivalu Zpátky na stadec platí za vstupné sto korun. Získané peníze použije spolek Věříme Zbrojovce a Nadační fond Krtek. „Máme tady zhruba čtyři stovky lidí," vypočítává mluvčí festivalu Libor Doležal.