Hejtman Michal Hašek dodal, že příští rok by z včelstva měl kraj mít zhruba sto kilogramů medu. „Bude určený pro návštěvy a na propagaci," řekl Michal Hašek. Dodal, že Jihomoravský kraj včelařství dlouhodobě podporuje, včetně mládeže a kroužků. Podle něj je tedy zřízení krajskho včelstva logický krok.

Střecha na Žerotínově náměstí, kam mentor Uváčik včely umístil, je už jeho desátá. „Včelařství potřebuje podporu poté, co někteří včelaři přišli kvůli nemocem o podstatnou část svých včelstev. Jsem proto rád, že se kraj k tomuto kroku rozhodl. Může to být i dobrý environmentální ukazatel," řekl Uváčik.

Vysvětlil, že jsou zároveň zajištěná všechna protirojová opatření tak, aby včely například neohrožovaly zaměstnance úřadu. Kromě úlů budou pracovníci potřebovat odvíčkovací talíř, medomet na vytáčení medu, nádoby na uskladnění a další pomůcky. Do budoucna se navíc počítá i se spoluprací s některým včelařským kroužkem. Náklady na pořízení včelnice jsou 29 540 korun.

Jak řekl Pavel Illek z odboru životního prostředí, který bude mít včely na starost, v první fázi se na střechu krajského úřadu umístí takzvané oddělky. Tedy plásty z již existujících včelstev nerojivých a mírných včel. Ty přes léto zesílí a od příštího roku již bude mít kraj plnohodnotná včelstva s produkcí medu.