Nabízené festivalové menu bude inspirované právě osobou da Vinciho či obdobím, ve kterém žil. „Da Vinci organizoval různé gastronomické události, vymýšlel názvy pokrmů či vynalezl ubrousky. Do té doby si panstvo ruce špinavé od jídla utíralo do oblečení, ubrusů či živých králíků,“ uvedl důvod výběru motta zakladatel festivalu Pavel Maurer.

Gastroakce lidem nabízí možnost ochutnat výtvory vysoké gastronomie v luxusních podnicích za přijatelnou cenu. Spe-ciální festivalové degustační menu si zájemci předem zarezervují na stránkách www.grandrestaurantfestival.cz. Základní menu seženou za 250 korun, tříchodové za šest set. „Hosté v Brně doteď rezervovali 999 míst. Největší zájem je zatím o restauraci Valoria,“ řekl Maurer. Zapojily se podniky Ristorante Piazza, Atelier Cocktail Bar & Bistro a restaurace Prominent.

V jejich festivalovém menu najdou návštěvníci lahůdky jako například vepřové líčko na víně s fava fazolkami, mořskou štiku s kořenovou zeleninou či vepřové koleno na černém pivě. V podniku Atelier se při sestavování menu nechali inspirovat da Vinciho kreativitou. „Také nabízíme jeden vegetariánský chod, jelikož i da Vinci byl vegetarián,“ řekl spolumajitel Milan Bukovský. V bistru koncem února nabídnou jako součást festivalu také speciální degustační večer s komentářem, který hosty provede tím nejlepším z nabídky restaurace.